Valls presenta el model d'habitatge en règim de cessió d'ús

La nova fórmula permetrà l’accés temporal a un habitatge a les persones amb dificultats d’emancipació o que necessiten assistència residencial

L’Ajuntament de Valls i l’entitat Sostre Cívic presentaran el proper dimecres dia 18 d’octubre el model d’habitatge en règim de cessió d’ús. La presentació de la nova tipologia d’accés a l’habitatge es realitza després que el darrer ple de l’Ajuntament hagi aprovat la creació de la tipologia d’habitatge dotacional i hagi donat llum verda a la futura expropiació d’un edifici situat a la cruïlla entre els carrers Santa Marina i Sant Francesc.

 

La nova fórmula d’habitatge dotacional incorporada al planejament urbanístic permetrà, segons detallen des del consistori, «l’accés temporal a un habitatge a les persones amb dificultats d’emancipació o que necessiten assistència residencial». S'assenyala, que d’aquesta manera es facilita l’accés a un habitatge a «col·lectius diversos, entre ells joves o gent gran, així com dones víctimes de violència de gènere, separats o divorciats que hagin perdut el dret a l’ús de l’habitatge compartit o les persones sense llar, entre d’altres». La fórmula posa a disposició l’habitatge per estades de curta durada a persones amb necessitats de caràcter social facilitant també un ús compartit a persones sense llaços familiars.


Una de les modalitats de dotacional és el model d’accés a un habitatge en règim de cessió d’ús, una fórmula que es presentarà dimecres 18 d’octubre a les 18.30 hores a la sala d’actes del Convent del Carme. La regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Valls impulsa la proposta conjuntament amb l’entitat Sostre Cívic, una cooperativa amb prop de 600 socis a tot Catalunya que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, assessorament, cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús.

 

En aquest sentit, Sostre Cívic promou projectes d’habitatge amb un model més just i accessible, sense ànim de lucre i no especulatiu, treballant en xarxa amb entitats de l’àmbit de l’economia social i solidària. El model de cessió d’ús, conegut també com a model Andel, es basa en una cooperativa d’usuaris i habitatges on la propietat dels immobles resideix en mans de la cooperativa a la vegada que els seus membres es beneficien d’un ús indefinit i transferible de l’habitatge a canvi d’una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible. Aquest model s’ha estès en països com Dinamarca, Noruega, Suècia, Canadà o els Estats Units.

 

Els socis i usuaris dels habitatges de la cooperativa gaudeixen d’avantatges econòmics clars ja que no han de sotmetre’s al pagament d’una hipoteca a llarg termini ni han de pagar quotes mensuals elevades. A més, al ser un model que no lliga a l’usuari a llarg termini, si aquest ha de deixar l’immoble per motius laborals o personals, l’entrada inicial li serà retornada.
Comentaris

envia el comentari