Valls dona a conèixer el procés d'elaboració dels calçots als turistes

Les visites es realitzaran a la finca coneguda com a Mas Esquilatxe on els germans Mateu explicaran els secrets del cultiu del calçot de Valls i tot el que envolta la calçotada
Durant la visita es podran degustar calçots cultivats a la mateixa finca.
Durant la visita es podran degustar calçots cultivats a la mateixa finca. | J.V.

 

Diuen que una de les coses més importants que es poden fer a Valls és conèixer el món del calçot i les seves calçotades. Aquesta experiència, a partir d'avui, 12 de gener, i fins a finals del mes d'abril, es pot fer a la capital de l'Alt Camp gràcies a una iniciativa privada. Es tracta d'un projecte que inclou una visita turística guiada a la finca coneguda com a Mas Esquilatxe, de 5 hectàrees, on els germans Mateu explicaran als turistes els secrets del cultiu del calçot de Valls i tot el que envolta la calçotada.

 

Representants de la regidoria de Comerç de Valls han visitat el camp de calçots dels germans Mateu.
Representants de la regidoria de Comerç de Valls han visitat el camp de calçots dels germans Mateu. | J.V.

 


Francesc Mateu, responsable del projecte, aprofitarà la ruta, d'una hora de durada, per explicar l'origen popular de la calçotada, que es remonta al moment en què un pagès va decidir coure unes cebes grillades directament a la flama de la foguera i se les va menjar amanides amb sal i oli. La popularització de les calçotades va venir més tard, als anys 40. També donarà detalls del procés d'elaboració del calçot, que s'inicia un any abans de collir-los. La visita, que es complementarà amb un recorregut pel camp de calçots, finalitzarà amb la degustació d'aquesta ceba tendra acabada de coure i d'un petit refrigeri.

 

El preu de la visita serà de 10 euros per a una persona adulta.
El preu de la visita serà de 10 euros per a una persona adulta. | J.V.


Des de la regidoria de Comerç de l'Ajuntament de Valls, s'espera que la visita sigui un complement per a grups i particulars procedents de diversos indrets de Catalunya o de la resta de l'estat espanyol que, amb família o amics, van a la zona de l'Alt Camp a fer una calçotada. Aquesta iniciativa es podrà realitzar durant quatre mesos, de gener a abril, i el preu per persona serà de deu euros per adults i cinc per a infants.


Una producció d'entre 12 i 13 milions de calçots

Per enguany es preveu una producció d'entre 12 i 13 milions de calçots, segons la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que aglutina una cinquantena de pagesos de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Es calcula que la resta de productors no inscrits a la IGP Calçot de Valls poden recollir uns 60 milions més de calçots –encara que no estan etiquetats com a IGP. Així, en total, es preveuen més de 70 milions de calçots per enguany, una bona producció que es manté similar als darrers anys i, en tot cas, una certa tendència a l'alça.Comentaris

envia el comentari