Els «modernets» de Londres se'n van de calçotada

'The Guardian' publica una llista de les tendències gastronòmiques d'aquesta primavera
Calçots cuits de Valls. | Laia Solanellas

Tot va començar a finals del segle XIX a Valls, quan un pagès conegut com a 'Xat de Benaiges' va menjar-se dues cebes grillades a la part de l'hort on havia conreat la varietat de ceba blanca. El pagès va collir les cames que havien sortit de les cebes, en va tallar les arrels i les va rostir a la flama; després en va treure la capa ennegrida pel foc i es va cruspir la part blanca amanida amb oli, vinagre i sal. El gust, molt més suau que el de la ceba, li va agradar tant que va decidir experimentar sobre aquell conreu fins que va establir el procediment que coneixem avui en dia pel conreu del calçot. En aquell moment ningú es podria imaginar on podria arribar aquella ceba tendra i menys que acabaria fent les delícies dels 'hipsters' de Londres.


Segons ha publicat el diari britànic 'The Guardian', menjar calçots és una de les tendències gastronòmiques d'aquesta primavera entre els més moderns de Londres. En aquesta llista, la ceba tendra de Valls es situa al costat de la 'Kalette', un híbrid entre la col de Brussel·les i el Kale, el poke, un peix cru típic de Hawaii i que també és el plat favorit d'Obama i els pastissos de creps de té matcha.


L'article no acaba de tenir clar si el calçot és una tradició culinària catalana o espanyola, i això s'observa quan el redactor es pregunta si el calçot és una ceba primaveral molt crescuda o un porro ibèric.


Comentaris

envia el comentari