El Ball dels Cercolets torna al seguici cerimonial de Valls

La dansa s'estrenarà per la festa major de Sant Joan

 

El Ball dels Cercolets de Valls tornarà a formar part del seguici cerimonial de la ciutat per la Festa Major de Sant Joan d'enguany. L'Associació cultural Ball dels Cercolets de Valls és la responsable de la recuperació d'aquesta dansa i la seva voluntat és plasmar el ball de la manera «més fidel i minuciosa possible». Gràcies a la sinergia que han arribat amb l'Escola de Dansa Adagi es garanteix la continuïtat de l'activitat de l'associació en el futur.


L'origen del ball

L'origen del ball dels Cercolets radica en les festes i cerimònies de les veremes. Agafa el nom dels cèrcols que sostenen els balladors i les balladores i amb els que realitzen les figures, de les quals havia estat freqüent simular la construcció d'una bóta, que els balladors/es feien entreteixint els seus cèrcols.

 

Les principals referències històriques del ball a Valls es troben a la novel·la 'Vilaniu' de Narcís Oller amb apunts sobre el vestuari del ball dels Cercolets. També el prevere, historiador i folklorista vallenc Eusebi Ribas Vallespinosa en parla. Gràcies a les seves notes se sap que la última vegada que el ball va sortir al carrer va ser per les festes decennals de l'any 1881.


Les principals sortides del ball seran l’anada i la sortida de Completes del dia 23, l’anada i sortida d’ofici del 24, dia de Sant Joan, i el Tomb del Poble de la tarda. També participarà en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela cada 10 anys. L’estrena serà el 17 de juny i comptarà amb la presència i acompanyament dels padrins, el Ball dels Cercolets de Vilafranca, que són el ball dels Cercolets més antic de Catalunya i també, l’últim ball de Cercolets que s’ha vist dansar a la capital de l'Alt Camp per les Festes Decennals de l’any 1951.

 

Campanya de 'crowdfunding'

Ara, el Ball dels Cercolets de Valls inicia una campanya de 'crowdfunding' amb la plataforma Tot Suma. La campanya comença el 20 de març i dura 44 dies. En funció de la quantitat aportada, els mecenes podran gaudir de diverses recompenses: agraïment a les xarxes socials oficials del Ball, xapa oficial del ball, mocador oficial del ball, samarreta oficial del ball, bossa oficial del ball, agraïment al cartell de l'estrena del ball, invitació per la pre estrena del ball (4 de juny), actuació particular del ball i xerrada sobre la recuperació.

 

A més a més, el merchandising es podrà comprar el dia de Sant Jordi a la parada de Ball dels Cercolets. Pel que fa a la imatge gràfica del ball, Eva Traguany ha realitzat el logotip de color rosa, el color corporatiu del ball, que també és un color significatiu i predominant en el vestuari. El logotip representa un clavell, la flor corporativa del Ball, de 8 pètals com el nombre de balladors i balladores.Comentaris

envia el comentari