Llarga vida a la democràcia

He de dir que he quedat bocabadat en veure un titular on deia que la senyora Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol, ha dit que sota el mandat de la senyora Forcadell com a presidenta del Parlament «s’ha acabat la democràcia», pel fet que el Parlament de Catalunya ha votat la llei per convocar el referèndum. Ara resulta que els diputats i els diputades del Parlament, en exercici de les seves funcions com a representants del poble de Catalunya i en compliment del mandat dels qui els van votar, han redactat aquesta llei que vol posar urnes a les ciutats de Catalunya perquè la gent de forma democràtica voti i digui si vol seguir formant part d’Espanya o vol crear un estat sobirà, i, segons diu, això de complir el que et demanen els teus votants no és fer complir la democràcia. 


El primer que caldria destacar és que, des del meu punt de vista, dir això no té cap sentit si tenim en compte que la finalitat d’aquesta llei és posar urnes perquè tothom vagi a votar l’1 d’octubre. No veig res més democràtic que això. En primer lloc perquè es fa en compliment d’un mandat ciutadà, i per descomptat, perquè la seva última finalitat és que la gent voti ‘sí’ o ‘no’; per tant, si per la vicepresidenta del govern d’Espanya això és acabar la democràcia, no puc tindre clar quin es el seu concepte de ‘democràcia’. 


En qualsevol cas, jo que no tinc els estudis i el coneixement que té ella, la meva sensació és que la democràcia es va acabar quan van portar al Tribunal Constitucional l’Estatut de Catalunya de l’any 2006 decidit pel poble de Catalunya en un referèndum legal amb les regles de joc de l’Estat espanyol, i que després d’anys al Tribunal Constitucional, van retallar. Això, penso jo, pot fer acabar amb la democràcia. Un altre exemple d’acabar amb la democràcia és quan a l’estiu de l’any 2011 van reformar l’article 135 de la Constitució el PP i PSOE i es va posar primer els bancs i després les persones. Aquesta reforma l’hauria d’haver votat tothom a través d’un referèndum. Encara menys democràtic és rescatar bancs i banquers amb els diners dels nostres impostos, mentre es desnona gent a tot el país. 


En un país on hi ha plena democràcia, crec que els carrers no poden tenir noms de persones que van imposar una dictadura militar robant-li al poble la llibertat i la vida, i encara menys un sumptuós mausoleu construït amb les mans de presoners de guerra per la glòria i grandesa d’un dictador, que va guanyar la guerra amb el suport dels nazis. On hi ha democràcia, no hi poden haver fosses comunes de gent que va morir per voler entrar altres coses; posar urnes perquè la gent esculli qui vol que governi en un país amb democràcia, no podem tenir octogenaris portant flors als vorals de les carreteres. 


Jo penso que a la democràcia que vol ser plena i que es vol desplegar, no ens ha d’espantar que algú vulgui posar urnes perquè la gent vagi a votar. A l’ADN de les democràcies de tot el món està imprès el dret a decidir del poble sobirà sempre que aquesta democràcia sigui de qualitat, i quan una part del poble no està d’acord amb una cosa o expressa lliurement a unes eleccions, exercint la seva sobirania, i obtenint una majoria qualificada, hem d’assumir que els hem d’escoltar i trobar una solució.