Robots! Estem preparats per no treballar?

Darrerament, hi ha opinions que cada dia «els robots» van substituint els llocs dels treballadors, afectant el conjunt laboral amb els efectes que això comporta. Hi ha un enfrontament entre els humans i la màquina! Ja fa temps que els algoritmes matemàtics estan entre nosaltres, però cada vegada avancen més de forma exponencial.

 

Donat que l'allargament de l'esperança de vida es situarà per damunt dels 100 anys en els pròxims vint anys, avui en dia ronda els 80, això ens porta a les següents reflexions:

 

Els Robots hauran de cotitzar a la Seguretat Social per les persones desocupades? Per les pensions de jubilació? Hauran de cotitzar IRPF? Per l'economia dels Estats? Aquest canvi supera i molt la tendència que ha tingut fins ara, que des de l'aparició de la màquina fins avui el món laboral ha anat creant nous llocs de treball, però la carrera tecnològica és tan ràpida que fa molt difícil crear noves ocupacions.

 

Cal preguntar-se, estem preparats per no treballar? Els Robots ens deixaran sense feina! És a dir sense ocupació laboral, en un percentatge superior al 40% actual (veure els resultats de la investigació publicats a la revista Mckinsey Quarterly en la seva edició de novembre del 2015).

 

Sembla que tot apunta que augmentarà el teletreball i les àrees de coworking, es contractarà a temps parcial — ja s´ha iniciat—, treballarem per diferents empresaris, i alhora hi haurà més competència i mobilitat, també s'està posant de moda el «fes-t'ho tu mateix».

 

El sistema econòmic i, per tant, les polítiques noves hauran de ser de dretes? D'esquerres? Lliberals? De mercat? Serem en conjunt més pobres i perdrem el que Europa ha aconseguit pel que fa a la Societat del Benestar? Com es distribuirà la solidaritat en els continents?

 

Què fer? S'haurà d'anar als inicis, és a dir a la Filosofia, la històrica, l'actual i la de futur serà més necessària que mai. Cal «parar, reflexionar i tornar a planificar» una nova manera de fer política. Els joves tenen molt a dir, són el present i el futur, cal escoltar-los i donar-los suport amb una actitud de cooperació per afrontar els «nous temps».

 

Uf!, quanta feina per fer entre tots! Però sempre, sempre, endavant!
Comentaris

envia el comentari