El festival mónFILMAT encara nous reptes

Els organitzadors volen ser més ambiciosos però consolidant l'actual model
Màquina de projecció de principie del segle XX, una autèntica peça de museu
Màquina de projecció de principis del segle XX, una autèntica peça de museu | delCamp.cat

 

El Festival Internacional de Cinema i Paisatge que se celebra al centre d'art al Centre d'Art Terres de l'Ebre, a Amposta, pretén incorporar més espais, ampliar contactes i continuar amb la seva aposta per la presència de creadors de cara a properes edicions. Malgrat aquests canvis, l'organització també remarca la voluntat de consolidar el format actual. De fet, el certamen ha clos aquest passat diumenge 8 de juliol amb una afluència de 900 persones, superant dades de l'any anterior. 

No tenen constància d'ajudes

La tercera edició ha comptat amb 11 llargmetratges, 2 migmetratges i 27 curts durant els sis dies d'esdeveniment. Els organitzadors pretenen crear cultura audiovisual, però no saben que passarà a partir d'ara, un cop quan aquestes projeccions han estat les últimes que han pogut tenir subvencions de la Generalitat. «No sé què estrenarem l'any vinent perquè no hi ha ajudes per tirar endavant projectes», remarca el codirector del festival, Xavier Miró. «Malauradament, al territori tenim poca producció audiovisual i poca cultura audiovisual», ha lamentat.
 
La pel·lícula inaugural del dia 30 de juny, 'Formentera Lady', del director Pau Durà i protagonitzada per José Sacristán, i les projeccions 'Com el viento', de Meritxell Colell, i 'Penèlope', d'Eva Vila, «van connectar molt bé amb el públic», segons Miró. A més, el codirector de mónFILMAT ha subratllat que aquesta edició ha estat una barreja entre el gran format de la primera edició i el format de caire més reduït de la segona. Hi ha hagut destacades novetats com la recuperació de l'espai del casino i l'organització d'activitats amb la intenció de fomentar el debat posterior. Així, la presència de 'foodtrucks', tastos de vins i cerveses com a acompanyament ha estat un gran encert d'una organització, impulsada per Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre. 
 

Escoltar el públic, clau

«Pau Durà és un bon reclam, el dia anterior havia estrenat a les sales comercials i la teníem aquí, gratis, l'endemà», va explicar Miró. A més de l'obra de Durà, n'ha destacat altres com el documental 'Braguino', de Clement Cogitore, de la qual ha expressat que era «molt especial» i que ha tingut un gran impacte «en tots els festivals per on ha passat», o 'Con el viento', de Meritxell Colell, de la que diu que «és un goig tenir una petita projecció que ha passat per festivals com el de Berlín o Màlaga».

Però el festival també té l'objectiu de reivindicar el paper dels creadors del territori, com poden ser Sofia Cabanes, Manel Raga i Marta Viña. La també codirectora Aida Boix ha explicat que el festival busca que la gent s'impliqui i no vegi les projeccions de forma passiva, mentre que Miró ha fet èmfasi que en aquest certamen s'han pogut compartir dubtes, debatre i escoltar el parer del públic, una iniciativa «que ha funcionat molt bé».


Comentaris

envia el comentari