Denuncien «passotisme» de la Guàrdia Urbana en un cas d'assetjament masclista a Sant Magí

Una tarragonina ha fet pública la denúncia per carregar contra la utilitat de la campanya «Respecta'm»
La imatge de la campanya contra les conductes sexistes es troba en diversos punts de la ciutat. | TarragonaDiari.cat

 

La matinada del 18 al 19 d'agost es va produir un cas d'assetjament de dos nois a una noia a la Part Alta de Tarragona. Així ho ha denunciat ella mateixa mitjançant una carta en què relata els fets i denuncia que ni altres nois que es van creuar amb ella ni una patrulla de la Guàrdia Urbana van fer res per ajudar-la. L'equip de govern municipal ha reaccionat a la denúncia amb un comunicat emplaçant la noia a presentar una denúncia formal «per poder actuar amb celeritat».

 

Tot plegat va passar a un quart de set de la matinada, quan la noia tornava d'una festa al carrer Cós del Bou, en el marc de la revetlla de la festa major de Sant Magí. Al portal del Roser va trobar un parell de nois amb cara d'anar beguts i sense samarreta, i aquests la van seguir pel carrer cridant-la i li deien que l'acompanyaven a casa. Quan li van barrar el pas, va marxar corrent en direcció contrària i es va trobar amb un amic a la plaça de la Font, encara plena de gent on resguardar-se. És en aquesta plaça on va veure dos agents de la Guàrdia Urbana, un dels quals, lluny d'ajudar-la, es va limitar a preguntar sobre l'aparença dels nois i a assegurar-li que es tractava d'un cas corrent en dies de festa. La noia va repetir-los que podien atrapar-los abans que li passés el mateix a una altra noia, però aquests es van negar, al·legant que aquell indret no formava part del seu recorregut. En el text defensa que la campanya «Respecta'm», contra les agressions sexistes, impulsada per l'Ajuntament de Tarragona, hauria de comptar també amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana.

 

Carta íntegra de Mar Joanpere a l'Ajuntament de Tarragona: «Respecta'm, respecteu-nos!»

Matinada de Sant Magí, després d'haver estat tota la nit participant a la festa antirepressiva #JusticiaCasBershka, en solidaritat amb les encausades, mentre Tarragona es desbordava de festes i «festes». Havent recollit, pujava cap a casa, acompanyada pels gats de la Part Alta i les claus sempre a la mà; enfilant el carrer dels Cavallers he descartat dos possibles vies d'arribada a casa per un «si de cas»... Fins que, en arribar al Portal del Roser, dos nois amb molta cara de «passats», sense samarreta, semblava que m'estaven esperant. He accelerat el pas com he pogut mentre notava que els tenia darrere, un d'ells ha començat a cridar-me «Rubia, párate!» i a xiular-me. En aquest camí ens hem creuat amb dos nois, per separat, als que he mirat demanant ajuda: cap dels dos s'ha aturat (si haguessin estat valents i ho haguessin fet!). He seguit fins que he vist que al carrer ja no hi havia ningú més que nosaltres tres i que ells no en tenien prou. Érem ja molt a prop de casa, però no volia arribar-hi, per por que sabessin on visc i perquè m'espantava pensar que si obria la porta entrarien al meu darrere. Aleshores m'he girat per veure on eren i pensar si tenia temps, o no, de marxar. Els tenia just darrere. Allargant els braços per barrar-me el pas, han intentat impedir que pogués marxar, mentre un d'ells amb una mirada molt perduda em preguntava on vivia, dient-me que ells venien amb mi a casa. Tremolant com he pogut, he començat a córrer en direcció contrària intentant arribar a un lloc on hi hagués gent, ells també han intentat córrer, però els he perdut al cap de poc. He trucat a una amiga que sabia que encara seria al lloc de la festa, amb qui he anat parlant durant tot el trajecte. En arribar, encara tremolant, he trucat un amic (mil gràcies!) per demanar-li que m'acompanyés a casa. Li he dit que m'esperés a la Plaça de la Font, que anava cap allà, lloc on sabia que encara hi hauria gent. De camí m'he trobat una parella de la Guàrdia Urbana patrullant, als que he acudit directament per explicar-los què acabava de passar, amb la intenció que fessin alguna cosa. Però, a part de no alarmar-se per res, un dels dos m'ha preguntat:

 

«Eran españoles, latinos o moros? Seguramente irian drogados».

 

Jo li he dit que no en tenia ni idea, que aquest no era el tema, que si s'espavilaven encara els enganxarien. M'ha dit:

 

«Però noia, ja se sap, aquestes coses en dies de festa, passen. En tot cas, si passem per allí ens hi fixarem». He intentat que es moguessin i que hi anessin, com a mínim que em preguntessin si tornava sola o no, si algú m'acompanyaria després d'això, com estava, si necessitava ajuda... Res de res!

 

Ajuntament de Tarragona, de res serveix iniciar una campanya #NoesNo #Respecta'm regalant la responsabilitat de tot a la ciutadania si no s'ofereixen els mecanismes efectius necessaris de prevenció i actuació en cas d'assetjament. Aquella nit, revetlla de Sant Magí, treballaven per a la ciutat Voluntaris de Protecció Civil, la Creu Roja i la Guàrdia Urbana, que jo hagués vist. Seria bo saber quants d'aquests agents, dedicats a vetllar per la seguretat de la ciutadania, abans o després de l'inici de la campanya municipal contra l'assetjament a les zones de festa ha rebut qualsevol indicació, formació, etc., sobre com cal actuar en cas d'assetjament, com prevenir aquestes situacions a les zones d'oci, què fer per evitar que una situació com la d'aquella nit acabi amb una violació dins un portal. Hi ha moltíssims mecanismes a l'abast, articles científics, experts i expertes, moviments feministes, experiències internacionals efectives, per acabar amb aquestes agressions i fins i tot generar els contextos per prevenir-les. Més evidències i menys bona fe, Ajuntament de Tarragona!

 

Confio que al setembre, per Santa Tecla, deixaran les campanyes superficials de banda i vetllaran per assegurar que tots els agents que tinguin la responsabilitat de treballar en nits i espais de festa actuaran per evitar el més mínim dels casos d'assetjament.

 

Tenim dret a exigir mecanismes de prevenció efectius. Tenim dret a viure en uns carrers, uns barris i unes festes lliures d'assetjament!
Comentaris
Laia
"Passotisme" es queda curt. No fer res i menysprear el que diu una víctima s'assetjament és MASCLISME, i respondre preguntant sobre la nacionalitat de l'agressor és racisme. Quina vergonya. Després ja podem anar fent campanyes institucionals per prevenir les agressions sexistes. Cap confiança en la policia, com sempre.

envia el comentari