Segueixen els dubtes sobre la possibilitat que la Cooperativa de la Canonja pugui tornar tots els diners

La junta manté que en dos mesos podrà tornar el 80% dels dipòsits si poden vendre el patrimoni
La junta de la Cooperativa Agrícola de la Canonja s'ha trobat cara a cara amb els afectats, aquest divendres al vespre. | Josep M. Llauradó

 

En un moviment criticat per alguns assistents, la junta de la Cooperativa Agrícola de la Canonja, que recentment es va descobrir que havia engegat un «corralito» al municipi per no poder tornar tots els diners dels dipòsits, ha passat la responsabilitat als pagesos i als afectats el futur de l'entitat. Aquest divendres, en la primera assemblea informativa d'afectats a la sala d'actes de l'escola, han presentat una proposta que faria viable el retorn de, com a mínim, el 80% dels diners, d'un total de 2.924.837,61 euros. Això sí: cal vendre el patrimoni —sobretot, béns immobles i maquinària— ja que actualment tan sols tenen, en líquid, 243.473,84 euros i, la resta, està invertit. De moment ja tenen els possibles compradors: l'Ajuntament i la Unió Corporació Alimentària, de la qual forma part la cooperativa de la Canonja. Aquesta opció, però, està subjecte a l'aprovació per part dels socis en una assemblea que se celebrarà d'aquí a quinze dies, així com també al fet que el patrimoni estigui lliure de càrregues, cosa que només pot passar si cap dels afectats presenta una demanda judicial.


Tot i que es preveia una trobada amb intervencions més pujades de to, la crida a la calma i a la tranquil·litat, així com una proposta que permetria recuperar «immediatament» —de moment segueix el «corralito» per manca de liquiditat— han fet rebaixar els ànims. Sí que hi ha hagut queixes per la gestió de la junta actual, fins al punt que una plataforma d'afectats de nova creació —de moment acull una quinzena de persones de les sis-centes totals— ha exigit la dimissió de l'equip directiu i posar al capdavant de la secció de crèdit i de la gestió d'aquesta proposta una gestora formada per representants de l'Ajuntament, els pagesos i els impositors. Malgrat no tenir resposta afirmativa, sí que el president de la Cooperativa, Josep Maria Veciana, ha assegurat que permetria l'entrada d'un delegat que revisés els papers.

 

El 20% restant

Si la venda dels dos edificis de la Cooperativa per part de l'Ajuntament —que sumarien un total de 1.250.000 euros— i de la maquinària per part de la Unió Agrària —250.000 euros més— tirés endavant, i es poguessin aconseguir la major part dels diners de préstecs concedits a la secció agrària i a socis, encara faltarien, segons els càlculs de la junta, al voltant d'un 10% de diners per retornar —uns 150.000 euros—, mentre que un altre 10% el reservarien per a imprevistos fins a poder tornar totes les quantitats. La Cooperativa no ha aclarit en quin termini s'hauria tornat el 100%, han parlat de cinc o sis anys, ni tampoc ha assegurat la seva procedència: en principi, haurien de provenir d'un càrrec en les olives dels pagesos, però res garanteix que els pagesos hi segueixin portant les seves produccions, que si es ven la nau agrícola no aniran a les instal·lacions de la Canonja sinó que anirien a altres municipis. Preguntats reiteradament per alguna alternativa en cas que tot fallés, l'única solució aportada és una garantia d'un terreny del mateix president.


La secció de crèdit havia de tancar a mitjan 2018

Abans de conèixer-se la problemàtica de rendibilitat i la intenció de liquidar-la, la secció de crèdit estava programat que tanques a mitjan 2018 i, de fet, estaven ja treballant en aquest sentit. El motiu més esgrimit ha estat el de la baixa producció agrícola del municipi, un problema que ha afectat a d'altres cooperatives locals. La rumorologia al poble va precipitar els esdeveniments i va provocar que dels 800.000 euros de què disposaven en líquid en pocs dies alguns clients retiressin un total de 500.000 euros.
 

L'Ajuntament hi col·labora perquè s'ha convertit en una problemàtica social

L'alcalde Roc Muñoz ha assistit a l'assemblea i ha fet una crida a no constituir plataformes ni a presentar demandes judicials, que impossibilitarien la compra del patrimoni per part del consistori. Muñoz ha recordat que és la institució municipal qui hi té més a perdre, a més, amb 570.000 euros en dipòsits. La compra dels immobles servirà per crear nous equipaments, però no era una despesa prevista al pressupost i ha assegurat que ho fan més aviat perquè el no retorn dels diners podria generar una problemàtica social al poble.


La junta demana disculpes i reconeix que les auditories eren negatives

Preguntats per les auditories, la junta ha reconegut que feia temps que sabien que la secció de crèdit acumulava pèrdues i que la gestió no era la correcta. És per això que han demanat públicament disculpes i han consultat amb els assistents la idoneïtat de seguir obrint la seu de la Cooperativa encara que no puguin retornar diners en grans quantitats, una proposta que ha estat ben rebuda donat que alguns necessiten la secció de crèdit per tramitar documents.Comentaris

envia el comentari