L'Onze de setembre de les entitats se celebra malgrat els entrebancs de l'Ajuntament de Tarragona

La programació s'ha pogut dur a terme amb normalitat tot i la manca d'escenari

 

El que havia de ser una celebració de la Diada com cada any a Tarragona, amb els actes institucionals d'una banda i el d'un conjunt d'entitats per l'altra, finalment ha resultat accidentada. Primer, per les protestes relacionades amb la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, que ha estat present en tots dos actes. I, segon, perquè els organitzadors de la Diada popular, la Coordinadora Onze de setembre, s'han trobat aquest matí que no els havien posat l'escenari que ja havien demanat i pagat i que l'Ajuntament —després d'una polèmica que podia portar a la suspensió de l'acte— finalment va autoritzar. Sense previ avís, les entitats han hagut d'improvisar i ubicar-se a les escales de la Catedral, és a dir, de cara al carrer Major i d'esquenes al públic que sol seure en aquestes escales per sentir tant els parlaments com les actuacions musicals. En aquesta ocasió, no hi ha hagut actuacions de grups —a diferència d'altres anys— i a banda de música ambient i del grup de cant coral Cor Sageta de Foc no hi ha hagut més música.


Els actes de la Diada Nacional popular a Tarragona s'organitzen des de l'any 2010 i aglutinen vora una vinenta d'entitats, algunes de les quals aquest dilluns han instal·lat una parada en la fira d'entitats que ha començat a les deu. Posteriorment s'ha celebrat la cercavila amb elements de cultura popular, l'actor Oriol Grau ha llegit el manifest d'enguany i finalment han dut a terme el tradicional dinar popular, alhora que s'acabava la diada castellera del pla de la Seu.

 

El manifest llegit per Oriol Grau ha anat en consonància amb el lema triat per aquest 2017, «Construïm un país sostenible», i ha reivindicat anar a votar l'1 d'octubre. «La vida política no es normalitzarà fins que exercim el dret a l'autodeterminació», deia, i ha afegit: «L'única resposta és votar». El text reclamava un país sense retallades en els serveis públics. Pel que fa a la sostenibilitat, ha pujat a parlar durant uns instants una representant de la plataforma Salvem la Platja Llarga, que ha anunciat que el proper 21 d'octubre hi ha convocada una cadena humana de la plaça de la Font fins a la Catedral per protestar contra el pla urbanístic de la Budellera.

 

Les escales de la Catedral han servit d'escenari ja que l'Ajuntament de Tarragona no ha instal·lat l'escenari. | Josep M. Llauradó

 

La fira d'entitats, així com la cercavila, el cant coral i el dinar popular s'han pogut celebrar tot i els entrebancs de l'Ajuntament. | Josep M. Llauradó

 
Comentaris

envia el comentari