Els treballadors de Joan XXIII reclamen més personal sanitari

Els col·lapses a urgències del darrer cap de setmana han estat el punt d’inflexió de la reivindicació
Aragonès i Estrada, aquest divendres al matí al hall de l'hospital | Toni Cabanillas

 

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública ha dit prou a les retallades de forma contundent aquest divendres al matí. El col·lectiu de treballadors de Joan XXIII, encapçalats pel representant de CGT al centre, Agustí Aragonès, i la regidora de la CUP Laia Estrada, han denunciat la situació «intolerable» de col·lapses a urgències del passat cap de setmana, i han reclamat la incorporació de més personal, tant a l’hospital Joan XXIII com al SocioSanitari Francolí. Darrere Aragonés i Estrada, un conjunt de treballadors han mostrat cartells amb el missatge «7 anys de retallades salvatges», i han desplegat una gran pancarta on es podia llegir «les malalties no fan vacances».


«Cal cobrir les urgències, reforçar les guàrdies per evitar les esperes dels usuaris i dotar de personal els quiròfans perquè funcionin les 24 hores», ha demanat Aragonès. «Amb les retallades hem perdut llits, i ha augmentat la pressió dels treballadors, fet que genera estrès», ha afegit. Aragonès ha denunciat també el context d’ «insuficiència», en disminuir el nombre de personal i no cobrir-se les baixes per vacances amb la contractació de nous professionals en aquest període. Ha insistit que «els ràtios no són adequats», i que, si el servei d’atenció surt endavant, és «per la implicació dels treballadors i treballadores de l’hospital». Ha recalcat el malestar del col·lectiu amb les declaracions del gerent de l’ICS a Tarragona, Rafael Gràcia, fa unes setmanes, on afirmava que «a Joan XXIII no falta personal» o que «no existeix col·lapse a urgències».

 

El responsable sindical també ha denunciat que, en lloc de contractar professionals per assumir tot el volum de feina, s’estan tancant llits. «La meitat de la planta de pediatria, per exemple, està tancada», ha assenyalat. Agustí Aragonès ha lamentat que «recursos econòmics per garantir aquestes cobertures n’hi ha, el que manca és voluntat política», i ha matisat que «a més, el 33% del personal de Joan XXIII està en una situació de precarietat laboral amb contractes insuficients».


«Reivindiquem aturar les privatitzacions encobertes que afavoreixen els interessos privats amb projectes permesos per lucrar-se», ha denunciat l’edil de la CUP Laia Estrada. «La única solució passa per un model de sanitat universal i de qualitat cent per cent públic», ha apuntat. Estrada ha afegit que «emprendrem accions directes de lluita si els col·lapses es repeteixen en les properes setmanes», si bé no ha concretat les accions en què basaran la resposta.

 

Agustí i Aragonès han ampliat la responsabilitat de les mancances no només a Gràcia, sinó també al delegat territorial de Salut, Roger Pla, i al conseller de Salut a la Generalitat, Toni Comín. Han recordat que «des del 2011, hem tingut quatre gerents que no han millorat l’actuació del seu predecessor», i ha demanat que el càrrec l’ocupi «una persona d’aquí, que visqui a Tarragona i que tingui projectes nous per la ciutat». Aquesta nova reivindicació en favor dels treballadors de Joan XXIII i l’hospital SocioSanitari Francolí se suma a altres que han tingut lloc en les darreres setmanes, com és el cas del CAP La Granja de Torreforta o del propi centre sociosanitaritarragoní al mes de juny.Comentaris

envia el comentari