El congrés «EduMindUp!» supera ja el mig miler de professors inscrits

Tindrà lloc el proper cap de setmana a Tarragona
David Bueno. | TarragonaDiari.cat

 

A falta de menys d'una setmana per a l'obertura, el congrés EduMindUp! de neurociència a l'aula ha superat ja la xifra del mig miler de professors inscrits que arriben a Tarragona des de tot Catalunya i també, en menor mesura, des d'altres ciutats espanyoles. La sessió inaugural tindrà lloc el proper dijous a les 19 hores al Palau de Congressos de Tarragona en presència de la consellera d'Educació del Govern de la Generalitat, Meritxell Ruiz.


La ponència d'obertura anirà a càrrec del genetista David Bueno, Premi Europeu de Divulgació, que explicarà les últimes novetats sobre com aprèn el cervell i les aportacions de la neurociència en els processos d'ensenyament i aprenentatge. Segons ell, «hi ha diversos aspectes que tenim clars sobre el funcionament del cervell pel que fa a l'adquisició de nous aprenentatges: el primer són les emocions; qualsevol aprenentatge que tingui components emocionals (plaer, sorpresa, alegria...), el cervell ho emmagatzema i el fa servir molt millor».

 

«El cervell —ha avançat sobre el contingut del seu xerrada— s'activa amb especial intensitat quan col·labora amb altres persones, i com més actiu està, millor implantats queden els aprenentatges. I és molt flexible: cada cervell madura a un ritme diferent, de manera que les estratègies educatives i els entorns d'aprenentatge han de respectar aquesta flexibilitat».


David Bueno ha destacat la importància d'esdeveniments com l'«EduMindUp!» de Tarragona per transmetre el missatge que «els estudis en neurociència cognitiva poden i han d'ajudar, de fet ja ho estan fent, a millorar encara més les nostres estratègies educatives, sempre en benefici dels alumnes». «EduMindUp!» va demostrar per què moltes de les estratègies educatives que s'engloben dins de la pedagogia moderna funcionen: «Ho estem fent molt bé, aquestes sessions ens poden ajudar a polir, però en cap cas suposen una 'esmena a la totalitat', sinó més aviat tot el contrari».

 

Al costat de David Bueno (dijous 18) es citen a Tarragona el divendres i dissabte (dies 19 i 20 de maig) ponents de la talla de la guru de la intel·ligència emocional Begoña Ibarrola, el catedràtic d'Ètica de la Universitat Ramon Llull Francesc Torralba, l'escriptora Elsa Punset, el famós coach Àngel López Naranjo o el mentalista Ramon Fauria.

 

«La trobada de Tarragona reflexiona Ibarrola- ens fa plantejar-nos si la formació dels docents és la més adequada a la nostra realitat, i descobrir llacunes que han de ser omplertes abans que es trobin en les aules... Podem estar en un moment important per a la educació, que ofereix eines per a un aprenentatge individualitzat, però cal saber manejar-les, i sobretot, tenir en compte aquesta plasticitat cerebral que ens tranquil·litza i relaxa en saber que podem aprendre de diferents maneres i mostrar el que sabem de diferents formes».

 

«És molt important que la comunitat educativa pugui congregar al voltant d'aquestes idees per conèixer-se, intercanviar opinions, aprendre estratègies, i de forma conscient, incorporar aquests coneixements a l'aula», subratlla Elsa Punset.

 

Programa

 

Dijous 18 de maig

19 hores. "Com aprèn el nostre cervell: la neurociència i el món educatiu", a càrrec del Dr. David Bueno, que se centra en les últimes aportacions de la neurociència en els processos d'ensenyament-aprenentatge.

Divendres 19 de maig

10,30 hores. "Neurodidàctica. Com podem fer que els nostres alumnes aprenguin millor", a càrrec de la Dra. Begoña Ibarrola, qui analitza les relacions entre cervell i aprenentatge: conèixer la fisiologia cerebral i els processos neuronals significa fer una classe millor.

15,30 hores. "Neurociència, intel·ligència i ment", a càrrec del Dr. Francesc Torralba. Tres conceptes examinats des d'una perspectiva científic-filosòfica

18 hores. "Educar innovadora-ment", sessió a càrrec del mentalista Ramon Fauria

Dissabte 20 de maig

11 hores. "Una nova educació és possible", a càrrec de la filòsofa i escriptora Elsa Punset. Quin paper juguen en l'educació els nous descobriments neurocientífics? Quin ha de ser el rol del docent a l'administrar-los?

13 hores. "Un nou inici, avui pot ser un gran dia", a càrrec del formador en lideratge Àngel López Naranjo. "Tot viatge de milers de quilòmetres comença amb un primer pas" (Lao Tse).Comentaris

envia el comentari