Es podrà passar caminant per sobre del Francolí i el Gaià a l'estiu

El Consell Comarcal ha assumit el repte de fer possible aquesta demanda veïnal
El riu Francolí, al seu pas per la zona propera a la Pobla i el Morell | Cedida

 

La Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona fa temps que demana la instal·lació d'una passera per poder creuar el riu Francolí caminant i no haver d'utilitzar els ponts amb carretera. Finalment això serà possible i no només al terme municipal de Tarragona, sinó també a Constantí o el Morell. La iniciativa, engegada pel Consell Comarcal i que contempla també actuacions al Catllar i a la Riera al riu Gaià, es troba en ple procés d'estudi i tant els projectes —un per cada instal·lació— com el concurs de licitació i l'execució podrien ser una realitat ja a mitjan estiu.


Segons fonts del Consell Comarcal, recentment aquesta institució es va posar en contacte amb els ajuntaments assegurant que, vist que no tiraven endavant aquesta proposta, volien impulsar-ho des del carrer de les Coques tot i ser competència municipal. El projecte té previsions «més grans», però abans que s'acabi l'any hi haurà com a mínim sis noves passeres a la comarca, cadascuna personalitzada pel terreny i les demandes de cada consistori.

 

En el cas de Tarragona, el pas es farà a l'altura del pont de Santa Tecla, per poder enllaçar amb el camí que porta al barri Parc Riu Clar. A sobre d'uns pilars que sí que aniran clavats hi haurà uns taulons lligats que en cas d'un increment del nivell d'aigua del riu no sofrirà danys i flotarà. Això significa que «en el 99% dels cops es podrà creuar», ja que tret de la inundació de l'any 1994, aquest riu no sol patir en aquest aspecte. Més amunt, a Constantí, en el camí cap a Centcelles, hi haurà una passera que encara s'ha d'acabar d'estudiar perquè l'Ajuntament del municipi ha demanat que sigui apte també per a la circulació de cotxes, ja que a prop hi ha terrenys agrícoles. Juntament amb la del Morell, que anirà a tocar de la Granja dels Frares i que constarà de daus de formigó, s'habilitarà més tard per la seva complexitat, això sí, abans que acabi l'any 2017.


Pel que fa al riu Gaià, la idea del Consell és permetre la connexió del nucli de la Riera amb la urbanització del Castellot, un pas utilitzat per la canalla per anar a escola i que en cas d'inundació actualment no poden fer servir. També a Ardenya hi haurà un pas de formigó perquè hi puguin passar cotxes i al Catllar s'ubicarà una palanca al nord del poble de dotze metres amb una tanca de 24 metres. S'uniran a la que ja hi ha al terme d'Altafulla, en aquest cas més petita de les que es té previst instal·lar. Tot plegat està pactat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) però queda pendent el seu permís definitiu. L'execució dels treballs es podria fer a mitjan estiu, entre juliol i agost, aprofitant que el nivell de l'aigua és inferior, i es començaria per les estructures de fusta.Comentaris

envia el comentari