El document de nul·litat d'una sentència franquista a un vallenc, el primer a lliurar-se a la seva família

Qui ho vulgui a pot demanar el seu document individualitzat físicament o de manera electrònica
Herminia Garcia, al mig de la imatge, agafant una foto del seu pare, Isidre Garcia, durant el lliurament del document de nul·litat. | Josep M. Llauradó

Una família vallenca ha estat la primera a rebre presencialment el document de nul·litat de les sentències polítiques dictades pel règim franquista. Isidre Garcia, militant d'ERC de 27 anys afusellat el 15 de juliol de 1939, ha estat recordat aquest migdia a la delegació del Govern amb la presència de la seva filla, Herminia Garcia, també de Valls i que va néixer quinze mesos abans de l'execució de la sentència. El seu cas és un dels 66.590 que va recollir recentment la Generalitat de Catalunya i que des d'ahir es poden demanar documents individualitzats mitjançant el web del Departament de Justícia. El d'aquesta família és el primer de la demarcació que ho ha demanat.


La filla, Herminia Garcia, ha explicat que el seu pare «va treballar molt per la llibertat de Catalunya» i que la seva implicació amb la República es podia observar especialment a través del setmanari 'Treball' i de les cartes que hi enviava. A Isidre Garcia, cuiner de la Fonda Fèlix i enviat com a corresponsal al Front d'Aragó, el van condemnar el 12 de maig de 1939 després que l'enxampessin en el seu camí de Castelló a Valls per conèixer la seva filla, acabada de néixer. Va ser afusellat a la muntanya de l'Oliva i enterrat en una fossa comuna del cementiri de Tarragona.

 

Des del passat 8 de setembre la sol·licitud d'aquest document es pot fer presencialment als Serveis Territorials de Justícia, a Tarragona, a través del web del Departament o trucant al 012. Abans de 30 dies, s'enviarà per correu electrònic i, a partir d'aquest termini, es podrà recollir presencialment. Aquest certificat compta amb la signatura del conseller de Justícia, Carles Mundó, i una carta del president de la Generalitat Carles Puigdemont, on hi destaca que «restableix l'honor, la dignitat i la memòria d'una víctima injustament processada pels tribunals franquistes».
Comentaris

envia el comentari