L'Arquebisbat de Tarragona es farà càrrec de les primeres intervencions després l'esfondrament a l'església de Constantí

S'ha esfondrat una part de la taula i la nau central del temple, que feia dos anys que estava tancat al públic per perill de despreniments
L'església corria, des de fa anys, risc d'esfondrament.
L'església corria, des de fa anys, risc d'esfondrament. | Judit Sabaté.

La matinada d'aquest dilluns, 16 d'abril, s'ha esfondrat una part de la teulada i la nau central de l'església de Constantí. Concretament, s'ha esfondrat una crugia situada entre dues encavallades, a la primera part de la nau central del temple. Des de primera hora del matí s'han desplaçat fins al lloc dels fets els Bombers de la Generalitat i la Policia Local, membres de l'Ajuntament, el mossèn de la parròquia i els tècnics de l'Arquebisbat de Tarragona que han dut a terme la primera inspecció ocular de l'incident i avaluació dels danys.


 

Enric Casanovas, arquitecte i arquitecte tècnic que col·labora amb l'Arquebisbat en la qüestió de l'església de Constantí, ha explicat que l'esfondrament afecta al voltant d'un 15 o 20% de la coberta de l'església. Després de la primera inspecció, Casanovas apunta que «és agosarat aventurar-se en la causa dels despreniments» d'aquest dilluns, ja que el més probable és que en siguin diverses. 

 

«Hi ha uns primers danys en aquesta església que tenen un origen que no és propi de l'església, sinó que és d'una sèrie de deformacions, moviments i desplaçaments del terreny i que afecten també altres edificis», ha explicat Casanovas. Cal recordar que l'església de Constantí fa dos anys que està tancada al culte per risc de despreniments a causa d'un problema d'esquerdes. De fet, l'origen del problema es troba en el fet que Constantí està construït a sobre d'un terreny d'argiles expansives. 


 

La zona de la segona volta és la que ha cedit la nit passada.
La zona de la segona volta és la que ha cedit la nit passada. | Judit Sabaté

 

Desenrunament i reparació de la coberta

La primera actuació que es durà a terme serà el desenrunament, ja que les runes han caigut a l'interior de l'església. Seguidament s'haurà d'actuar per preservar el temple de futures entrades d'aigua, ja que el forat que ha quedat és de grans dimensions. Enric Casanovas ha explicat que la seva recomanació és «naturalment, mantenir l'església tancada al públic mentre no es resolgui aquesta qüestió, que també afecta diversos immobles del municipi». Seguidament, es valorarà si és preferible dur a terme una reconstrucció de la teulada que ha caigut, o bé una reparació puntual.


 

Abans, però s'hauran de desenrunar i arreglar aquelles parts que han quedat suspeses, com bigues i altres elements que no han acabat de caure. De la mateixa manera, també es procedirà a retirar les imatges i elements de valor artístic i arquitectònic que encara resten a l'interior de l'església. Es preveu que es puguin guardar, de moment, en algun altre espai o local per evitar que es facin malbé. 

 

Imatge de les runes a l'interior de l'església.
Imatge de les runes a l'interior de l'església. | Judit Sabaté

 

L'Arquebisbat de Tarragona assumirà els costos

Daniel Sobradillo, ecònom diocesà de l'Arquebisbat de Tarragona, ha assenyalat que serà l'Arquebisbat qui es farà càrrec de les actuacions immediates que es duran a terme a l'església de Constantí, des de treure la runa fins a la restauració de la coberta caiguda. Malgrat que encara s'ha de valorar quin cost tindran les actuacions, que determinaran els tècnics, es preveu que sigui una intervenció cara. Sobradillo ha recordat que els tècnics ja van aconsellar en el seu moment que no es fes cap tipus d'intervenció a l'església, ja que «no es garantia que servís per al funcionament de l'edifici». «Al contrari», ha detallat, «segons quina intervenció s'emprengués, es podria perjudicar encara més l'estructura». 


 

L'Ajuntament mostra la seva preocupació

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, ha declarat que «des de l'Ajuntament la máxima preocupació continua sent vetllar per la seguretat dels nostres veïns i veïnes». L'alcalde ha afegit que el consistori sempre ha «manifestat la nostra intenció d'estar al costat del propietari de l'immoble, que en aquest cas és l'Arquebisbat, i intentar ajudar amb tot el que estigui al nostre abast, recolzant tant en l'àmbit tècnic com en recursos humans». Sánchez, davant el succés d'aquest dilluns, ha dit que «és un dia molt trist, perquè tots hem passat per l'església, que és com una petita catedral, que té molta història aquí al municipi». L’alcalde ha volgut destacar que «afortunadament no s’han de lamentar danys personals».

 

El despreniment ha afectat una crugia situada entre dues encavallades.
El despreniment ha afectat una crugia situada entre dues encavallades. | CEDIDA

 
Comentaris

envia el comentari