Un estudi xifra en 62.000 persones l’afluència setmanal al Mercat Central

Les dades han permès conèixer l’afluència de gent de la ZICMC i del Mercat Central, desprès de la reobertura l’abril del 2017
La dinamitzadora de la Via T, Judit Sentis; el director de l'Institut Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo; la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, i l'estudiant Alexis Balada.
La dinamitzadora de la Via T, Judit Sentis; el director de l'Institut Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo; la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, i l'estudiant Alexis Balada. | delCamp.cat

 

L’estudi de comptabilització de flux de vianants realitzat per la conselleria de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, l’Institut Vidal i Barraquer, l’associació de comerciants Via T i Espimsa, del 24 de juliol al 10 d’agost del 2017, ha detectat que la Zona de l’Illa Comercial del Mercat Central (ZICMC) té una circulació diària a peu de 25.500 persones, el que vol dir que a la setmana un total de 178.000 vianants es veuen atrets pels carrers comercials dels volants del mercat.  Pel que fa al Mercat, té una afluència setmanal de 62.000 persones, sent els dimarts i els dijous, els dies que hi ha més gent.


Materialitzar un projecte Big Data

L’objectiu de l’estudi ha estat conèixer el grau d’atracció de la Zona Illa Comercial Mercat Central, exercit pel mercat un cop reobert aquest equipament comercial modernista el passat abril del 2017. Així, es tractava de dur a terme un projecte Big Data d’investigació comercial, que va suposar la instal·lació, durant 21 dies, de 19 sensors o comptadors tèrmics de persones en diversos punts dels carrers d’accés al Mercat, així com en les entrades a l’equipament de quotidià alimentari del Mercat a la plaça Corsini.

 

El sistema de comptabilització als dos àmbits comercials, no ha permès calcular els accessos de persones per mitjà de transport públic o privat, ni ha discriminat entre usuaris residents de la zona respecte als visitants. En aquest sentit, les xifres definitives podrien variar i que el projecte de recopilació de dades  de flux té un recorregut de millora.

 

Gran afluència a la ZICMC

En relació a les dades obtingudes, ens ha permès conèixer que a la Zona Illa Comercial Mercat Central circulen més de 25.500 persones al dia, unes 178.000 persones a la setmana. Fent una extrapolació de les xifres a nivell mensual, gairebé 715.000 persones s’apropen fins a la ZICMC i prop de 8,5 milions de visitants a l’any es veurien atrets a la zona comercial dels voltants del Mercat Central.


Una tercera part dels vianants, entren al Mercat Central

En referència al Mercat Central, els dies de major afluència de compradors són els dimarts i dijous, els quals coincideixen amb el mercat de marxants a la Rambla Nova. En total, es xifra en una afluència mitjana de 10.500 vianants que entren diàriament al Mercat Central, sent d’11 a 13 les hores de màxima afluència. Aquestes dades xifren en 62.000 els visitants setmanals i gairebé en 250.000 de potencials compradors cada mes, el qual suposa que quasi una tercera part dels vianants que entren al ZICMC, ho fan per comprar al Mercat Central.

 

Referent en l’àmbit comercial

La consellera de Comerç, Elvira Ferrando, destaca els bons resultats del treball en equip desplegat i que els resultats «demostren que el Mercat Central és un referent en l’àmbit comercial i actua com a veritable locomotora d’atracció per al comprador de la zona». A més, el director de l’Institut Francesc Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo, ha afirmat que «són unes xifres que impacten i exemplifiquen la vitalitat d’un àmbit comercial, que fins a la reobertura de l’edifici del Mercat Central ha patit les incerteses del projecte urbanístic, però que ara pot encara el futur amb optimisme». Finalment, la dinamitzadora de l’associació Via T, Judit Sentis, ha volgut destacar que «les xifres ajudaran a atreure nous emprenedors i impulsar dinàmiques promocionals i de vendes dels comerciants ja instal·lats».

 

Continuació de l’estudi

Després dels bons resultats que ha tingut l’estudi, la consellera de Comerç, Elvira Ferrando ha avançat que «l’estudi es tornarà a realitzar amb els marxants ja ubicats a la plaça Corsini i amb el carilló en funcionament, per tal de comparar dades i noves segmentacions, els resultats d’aquests estudis són de gran utilitat pels comerços, el mercat i també per a nous emprenedors i inversors».

 

Col·laboració Ajuntament i món educatiu

Aquest treball en equip entre Ajuntament i món educatiu ha permès a l’alumne del grau de cicle superior de Gestió de Vendes i Espais Comercials de l’Institut Francesc Vidal i Barraquer, Alexis Balada, a treballar fent pràctiques durant un any a la conselleria de Comerç dins del programa Dual. A més, Narcís Castanedo també ha destacat «la bona col·laboració que es manté amb l’Ajuntament i l’excel·lent implicació de l’administració local en el programa Dual, acollint alumnes de l’Institut».Comentaris

envia el comentari