Margarida Aritzeta, principal carta de Cossetània de cara a Sant Jordi

El grup presenta una vintena de novetats literàries del Camp de Tarragona en una diada que esperen millor que altres anys
Alguns dels autors de les 22 novetats literàries del grup Cossetània. | Josep M. Llauradó

 

El grup de Cossetània i Angle ha presentat aquest dimarts el total de 22 novetats literàries d'autors del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre de cara a la diada de Sant Jordi, el proper diumenge. La carta que jugaran per estar al capdavant de la llista serà 'La filla esborrada', de Margarida Aritzeta, un llibre publicat el passat mes de febrer per aquesta vallenca que recorre la història d'una família relacionada amb els maquis anys enrere. Aritzeta ha explicat que «és una història que ningú mai no va explicar» i, com en altres edicions, des del segell editorial Capital Books —que forma part del grup— esperen captar l'atenció de nombrosos lectors.


El grup editorial espera matenir la tendència de creixement dels darrers anys, tot i que tenen clar que no tornaran als escenaris d'abans de la crisi. Quant a la data en què ha caigut la festivitat, esperen que faci bon temps i que el derbi entre el Barça i el Madrid no interfereixi en el ritme de vendes. El percentatge que suposa Sant Jordi per al global de l'any no supera el 10%, però sí que la campanya que hi ha al voltant de la diada pot arribar a representar una quarta part del volum de negoci. Les novetats d'enguany estan centrades sobretot en la novel·la històrica, però també en la poesia o en la literatura infantil.

 

Un dels revulsius també esperen que sigui Carles Rebassa i el seu 'Eren ells', que va guanyar premi Pin i Soler de Tarragona ara fa un any i que recentment també es va fer amb el premi Ciutat de Barcelona. L'autor mallorquí descriu la història d'un grup de marginats que s'ajunten mitjançant diversos fragments de realitat. D'altra banda, un autor possiblement conegut per a molts però no per la seva tasca literària és Marc Fargas, director del Complex Industrial d'Ercros a Tarragona i cambrilenc de naixement. Fargas debuta amb un recull de contes titulat 'Sóc un mentider' en què el lector haurà de descobrir si són certs o no. En la mateixa línia, Isabel Salvat, de Vilaplana, també adopta el format conte a 'L'ungla i la carn', tot i que en un sentit diferent, arribant a ratllar la novel·la policíaca.


'Com les soques de les figueres velles' és el primer títol de la tarragonina Tecla Martorell amb Cossetània Edicions. La història, desenvolupada en part en un dels barris de Ponent, explica les peripècies d'emigrants que acabent coincidint a Tarragona. Altres històries quer formaran part d'aquest Sant Jordi seran 'No es poden donar tants llangostos a la sibeca', d'Àngel Vallverdú; 'Fill de la memòria', d'Antoni Cisteró, i 'Ramon Llull, ara i aquí', d'Albert Pijuan (Calafell).

 

'El nostre pitjor enemic' és la dotzena obra i primera novel·la de Jesús Maria Tibau. L'escriptor ebrenc parla del trasllat d'un dictador en un país imaginari i centra la seva atenció en un comandant amb baixa autoestima. De les mateixes comarques ve 'Terres de l'Ebre i Matarranya', un conjunt d'imatges de cinc comarques amb un itinerari poètic que comprèn especialment indrets tan característics com el massís dels Ports o el Delta de l'Ebre, així com 'Negre Estalzí', de Francesca Aliern (Xerta), que retrata l'època de postguerra.

 

Temes polèmics i curiositats

Altres títols que es podran trobar aquest proper diumenge a les parades de llibres seran 'Tot està connectat', d'Anna-Priscila Magriñà (Reus), 'Incert camí', d'Eduard Prats, 'Coses que passen', de Josep Civit (Montblanc) i 'Creu-me, és possible. Afrontar el càncer amb optimisme', de Josep Baiges (Reus). Tots quatre llibres són diferents a la resta pels temes que tracten: Magriñà opta per la divulgació a través de les coses del dia a dia i curiositats de la vida moderna, emntre que Prats detalla la vida d'un matrimoni d'edat avançada que es planteja la possibilitat del suïcidi. Civit, per contra, recull en diversos poemes la diferència entre la realitat i els desitjos, i finalment Baiges tracta una qüestió tan singular com la malaltia del càncer. Al marge d'aquests títols, 'Màgia amb aliments', del tarragoní Mag Gerard, vol ser un recull de jocs de màgia inèdits en els que s'utilitzen tan sols aliments.

 

La història explicada als infants

'Patufet, on ets?' torna una vegada més amb un viatge per la història de Catalunya. Després del seu primer èxit Hugo Prades ha ensucrat les arrels del país per tal de fer-la amena i digerible per als nens. Un altre llibre infantil que es podrà comprar ja és 'Juga amb la llegenda de Sant Jordi', una proposta que planteja dins del llibre diferents activitats relacionades amb l'origen de la diada.Comentaris

envia el comentari