Un home, en coma després d'una actuació policial a Salou

Segons els Mossos, el protocol de contenció de persones violentes es va fer correctament | La família de la víctima considera que l'actuació va ser «desproporcionada» i busca testimonis
Una imatge del jove que ara està en coma a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. | delCamp.cat

Ahmed, un home de 30 anys de nacionalitat marroquina i resident a Salou, està ingressat des del passat 3 de juliol a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona en coma després d'entrar en parada cardiorespiratòria al carrer de Girona del municipi on vivia, segons ha pogut saber delCamp.cat. El pronòstic és crític, i segons han explicat fonts mèdiques, l'home està en mort cerebral i no s’espera que es recuperi. Tot es remunta el passat 3 de juliol a primera hora del matí, segons coincideixen totes les fonts consultades per aquest mitjà. Al voltant de les nou, Ahmed, molt drogat i després d'haver causat problemes al bloc de pisos on vivia, molt a prop del passeig de Jaume I, va perdre el control i es va tornar molt violent. Una trucada d'un veí al servei d’emergències —era la quarta de la nit— va fer activar una patrulla dels Mossos d'Esquadra, que quan van arribar, i segons consta en l'informe mèdic al qual ha tingut accés delCamp.cat, van haver de contenir l'home en «l'estat d'agitació» per col·laborar amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Segons la versió recollida en el document mèdic de l'hospital, Ahmed va entrar en parada cardiorespiratòria després que els agents dels Mossos d'Esquadra l’immobilitzessin. Se li van practicar tasques de reanimació in situ, se'l va medicar i el van traslladar al centre mèdic on va estar ingressat a l'UCI. Aquesta aturada, segons els metges, l'ha deixat en estat de coma irreversible. Els facultatius asseguren que Ahmed obre els ulls però no sent ni percep res. Les proves que se li han practicat confirmen una lesió isquèmica subaguda a les zones límit anteriors, posteriors i internes del cervell, causades, segons apunten, per l'aturada cardiorespiratòria que va patir després de ser immobilitzat. delCamp.cat ha tingut accés a l'informe mèdic que també confirma una greu atenuació de l'activitat bioelèctrica del cervell i sense reacció a estímuls sensorials, fets que indiquen un «complicat pronòstic neurològic» segons els metges. Tot i que l'home presenta ferides en diverses extremitats, l'informe mèdic descarta que tinguin a veure amb l'actual estat de salut del jove. Les ferides, cap de gravetat, poden tenir relació amb la immobilització practicada, que podria ser la causant de la parada, com també podria haver estat provocada per la cocaïna o per les dues coses —encara se’n desconeix el motiu.

 

Imatges de les ferides que va patir l'Ahmed durant la reducció de la policia. | delCamp.cat

Ahmed: 30 anys, addicte a les drogues i amb antecedents penals

L'home vivia en un pis del carrer de Girona, una zona molt propera al passeig Marítim i actualment estava treballant, però els problemes al bloc eren constants. Crits, baralles, cops. Vivia en un pis on havia llogat una habitació, tot i que estava casat i tenia una filla, però ja no vivia amb la seva parella. L'home té antecedents penals per violència de gènere, segons han explicat fonts policials a aquest mitjà.

 

Feia dies que Ahmed generava enrenou a la zona. Veïns i persones que hi havien tractat asseguren que era «addicte» a la cocaïna i quan anava drogat causava molts problemes. Els veïns havien hagut de trucar diverses vegades a la policia i just el dia abans dels fets, l'home ja havia anat a urgències amb un quadre de palpitacions i mal al pit —així està referenciat a l'historial del pacient. Va ingressar el dia 1 de juliol a les deu del vespre assegurant que havia consumit cocaïna. Al cap d'unes tres hores, ja sense dolor al pit i sense taquicàrdia, els metges li van donar l'alta i va anar cap a casa seva. Quan va arribar va prometre que havia tingut un «ensurt» i que no tornaria a consumir drogues.

 

No va complir, i la nit del dia 2 de juliol va tornar a mostrar símptomes d'anar drogat davant dels seus veïns. El comportament de l'home es va anar agreujant, els veïns van trucar diverses vegades a la policia i ja va ser de matinada quan el SEM el va voler tornar a prendre cap a l'hospital per l'estat amb què es trobava. Es va necessitar la presència de la policia. L'home es mostrava molt nerviós, violent i fora de si, segons detalla l'informe mèdic i diversos testimonis. Després d'aconseguir traslladar l'home cap a l'hospital, agents de la policia van entrar a casa d'Ahmed. Segons ha pogut saber aquest mitjà, tot i que no s'ha pogut confirmar pel secret d'actuacions que ha ordenat el jutge, es va trobar encara més droga.

 

Ahmed, en una imatge facilitada per la família, acompanyat de la seva filla. | delCamp.cat

 

El germà d'Ahmed ha presentat una denúncia als jutjats de Tarragona

La família d'Ahmed explica que feia una setmana que no aconseguia parlar-hi. Ningú no els havia avisat, ni als pares ni als germans. Després de conèixer els fets, arran d'una trucada que ells mateixos van fer a l'Hospital Joan XXIII, van fer maletes per aterrar a Tarragona —tots viuen al Marroc. Des que van arribar, els costa fer-se la idea del que ha passat; accepten que, tal com les anàlisis van confirmar, la víctima havia consumit cocaïna i que, de fet, té «algun problema amb la droga» però insisteixen «que no és una persona problemàtica».


Basant-se en l'informe mèdic i tenint en compte la versió dels dos companys de pis, la família va presentar el dia 10 de juliol una denúncia davant del jutjat de Tarragona. Han anat recopilant la informació que han pogut però segueixen buscant desesperadament fotografies, vídeos o les versions dels qui van veure alguna cosa el matí del 3 de juliol per poder reconstruir els fets. De moment, el seu germà, Moustafa, està segur que la immobilització dels Mossos d'Esquadra «va ser excessiva per les ferides amb què va trobar-lo tombat al llit de l'hospital», però prefereix seguir escoltant testimonis que li permetin conèixer què és el que va passar.

 

Testimonis asseguren que el van immobilitzar però en cap cas li van pegar

Era poc abans de les nou del matí quan el propietari de l'apartament on vivia Ahmed, que prefereix mantenir l'anonimat, va trucar a la policia. Era la quarta vegada que havia de telefonar els serveis d'emergències aquella nit; el vespre del dissabte ho va haver de fer tres vegades més i la setmana anterior també va haver de demanar ajuda un cop. Ell és un dels testimonis dels fets, juntament amb l'altre company de pis.

 

Els dos coincideixen que en cap moment van veure cap agent de la policia pegant-li però sí que confirmen que hi havia sis agents a sobre seu; una mesura que, asseguren, semblava «desproporcionada». Els dos, però, estan d'acord que aquell matí la víctima es trobava «fora de si». Recorden com la Policia Local de Salou va tallar la circulació del carrer de Girona i com dues unitats de la policia catalana van aconseguir emmanillar-lo de mans i cames al mig de la via i davant de dues ambulàncies, que més tard van reanimar-lo, ja dins del vehicle —sempre tenint en compte el que van poder veure.

 

Justament, un altre testimoni amb el qual ha pogut parlar delCamp.cat descriu exactament el mateix que els dos companys de pis d'Ahmed. Una dona que acabava de sortir de casa per anar a treballar es va trobar amb les dues ambulàncies i amb la policia. La dona assegura que va veure els agents damunt de l'home, i igual que els altres testimonis, assegura que en cap cas va veure cap agressió cap a ell, tot i que sí que l'estaven intentant immobilitzar per poder-lo pujar a l'ambulància. «No sé com ho han de fer, l'estaven intentant agafar, estava molt violent, no es parava de moure, cridava que el deixessin anar, era molt espectacular però no sé si ho feien com s'havia de fer», assegura un testimoni a aquest mitjà. Quan el van poder immobilitzar, segons detalla el mateix testimoni, el van pujar a l'ambulància del SEM. Un altre testimoni també recorda aquell dia, però assegura que només va sentir els crits, que quan va treure el cap per la finestra del menjador del seu apartament el noi ja estava dintre de l'ambulància. «Vaig sentir crits i no hi vaig parar atenció, però en veure l'ambulància i els cotxes de la policia vaig treure el cap; ja no el vaig veure».

 

Imatge de l'home, al llit de l'hospital, en una imatge facilitada per la família. | delCamp.cat

 

Investigació judicial sota secret de sumari

Com és habitual quan hi ha un ferit greu o mort durant una actuació dels Mossos d'Esquadra, el mateix cos ja ha obert una investigació per poder detallar els fets. El cas està en mans judicials i ara per ara es troba sota secret d'actuacions a l'espera d'acabar totes les diligències. Segons ha pogut saber delCamp.cat, el cos policial ha interrogat els agents, ha parlat amb testimonis i ha buscat imatges per confirmar que el protocol de contenció de l'home es va fer tal com està estipulat. Ara per ara, segons ha pogut saber aquest mitjà, els investigadors creuen que l'operatiu es va fer tal com pertoca i s'atribueix l'atac de cor de l'home al seu quadre d'agitació i al consum de drogues.

 

Ús de pistoles elèctriques per evitar immobilitzacions violentes

Si bé el protocol de retenció d’una persona violenta o amb un quadre de trastorn psicològic és clar —cada agent immobilitza una de les extremitats i un darrer lliga la persona—, diversos sectors de la policia han posat en relleu els darrers anys la possibilitat d’evitar-lo amb l’ús de pistoles Teaser. Aquestes armes no letals que disparen uns dards amb descàrregues elèctriques permeten als agents enfrontar-se a persones fora de si, com l’Ahmed. En aquest cas concret els agents haurien pogut utilitzar-la per reduir-lo i el SEM hagués pogut actuar molt més de pressa i sense haver causat ferides a l’home. Just avui s’ha conegut que els agents dels Mossos d’Esquadra podran fer ús d’aquestes pistoles elèctriques a partir del primer trimestre de 2018. Es gravaran totes les intervencions i es farà formació concreta als agents per com s’ha d’utilitzar.
Comentaris
Goriles
Jo no em crec que el protocol fos l'adequat, entren atacant, i agredint i insultant, mai amb dialeg, encara que no portis un arma. Es sentit que quan van a apendre defensa personal demanen que els ensenyin a fer el mes mal possible sense deixar marques, que pots esperar de gent aixi? I no vull generalitzar, estic segura que n'hi ha que son molt bons en la seva feina, pero s'hauria d'actuar diferent, si ets un fill de*** i ho pagues a la teva feina, que set pugui fotre al carrer.
CUAP
Estem davant de una sitiació de molt dificil control gent pasada de voltes drogats fins el cul, amb problemes psiquiatrics pel consum se enfrentan als cossos de seguretat per que ESTABA PROVOCANT ALDARULLS, i en situació violenta i desafiant, que volem que facin per reduirlo? Nomès bones paraules?!? Estic fart de veure aquesta gent a urgencies que insultan i tractan de agredir a qualsevol que els tracta de ajudar, em de dir prou y resoldre aquet problema civic i de convivencia amb mes fermesa.
Marta
Amb l'historial d'agressions i abús de drogues era d'esperar que tarrd o d'hora algú li respongués amb el mateix.
Paco
Goriles, a mi nunca me ha atacado la policía, el motivo, por que no hago nada incorrecto, no olvidemos que este señor iba drogado hasta las cejas y tocaba los huev... a los vecinos, la policía autonómica actuaria en consideración a la actitud del detenido, no creo que este señor fuera de buenas.
Reus
Totalment d'acord, aquesta gent passada de voltes és capaç de fer de tot. No pots acostar-te amb l'intencio de parlar. Aquest tió on va la Lia, sempre drogat i buscant a algú a qui poder fer mal. És una persona violenta i perillosa. Varen fer el q calia.
Mala societat
A veure, segons vosaltres dieu que anava drogat, pero esque NINGU ni que siguin policies tenen el dret de matar a alguna persona, ni que fos perill per la societat, clar perque es musulma llavors no passa res que es mori no? A veure si cambiem un poc el pensament, el podieu haver ajudat, portarlo en centres d'on ajudin a deixar les drogues... pero per dir tonteries aixi? Sembla que sigueu inmadurs tio, si aixo els hi passes al vostre fill/a, que dirieu? " S'ho mereixia... a que no ho dirieu?
Arrieros
Senyora Gorila. Deixi de dir bejenades si us plau. Que a aquestes hores del matí només donen ganes de rujar. Els Mossos desconec com van actuar, però amb floretes i bones paraules dubto que ho poguessin fer. Que ho investiguin, i si han fet quelcom malament, que els sancionin. Perquè dubto que volguessin fer-li mal.
Arrieros
Senyor/a Mala Societat. Qui diu que anava drogat es el diari. I els mossos no han matat a aquesta persona. Perque et condemnin per matar te que haver-hi intencionalitat en fer-ho, i dubto que hi fos degut a que els propis testimonis deien que no el pegaven. Deixem que s'investiguin els fets i podrem fer judicis amb "cara i ulls"

envia el comentari