Un grup d'investigació recull fons per estudiar les causes i prevenir els casos de mort sobtada al Camp de Tarragona

Es tracta d'un registre únic que recull dades de les principals xarxes sanitàries de la zona
L'estudi recull dades del SEM, entre altres organismes. | Carla Bergadà

 

El Camp de Tarragona és l'escenari d'un estudi únic per determinar les causes i intentar prevenir els casos de mort sobtada. Es tracta del Registre Clínic Patològic de Tarragona (ReCaPTa), que recull les dades de les principals xarxes sanitàries de les comarques de Tarragona. La mort sobtada és una de les causes principals de mortalitat al món industrialitzat, i trobar una manera de reduir la fatalitat d'aquesta patologia és l'objectiu principal d'aquesta iniciativa mèdica. ReCaPTa és un projecte que va començar el mes d'abril de l'any 2014 i que recull les dades de casos de mort sobtada al Camp de Tarragona de manera transversal i multidisciplinària a través d'organismes com el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, i la xarxa d'atenció primària del Camp de Tarragona.


El doctor Yousef Azeli, principal impulsor i investigador d'aquest estudi i membre del grup de treball de Suport Vital del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha explicat a delCamp.cat què és exactament la mort sobtada i en què pot ajudar aquest estudi per poder-la tractar. La mort sobtada és «una aturada inesperada del pols que es produeix en pacients que, freqüentment, no presenten cap tipus de patologia cardíaca prèvia». Assistir un cas de mort sobtada és angoixant i pot ser complicat si no s'ha rebut formació al respecte, però és una situació que en moltes ocasions és reversible. El doctor Azeli ha explicat que davant d'una persona inconscient que no respira amb normalitat, la manera més recomanable de procedir és «avisar el 112 i practicar-li la reanimació cardiopulmonar, que consisteix a compressions fortes al centre del tòrax per intentar recuperar el batec del cor».

 

Però és possible prevenir la mort sobtada abans que es produeixi l'aturada cardíaca? El doctor Yousef Azeli ha comentat que, actualment, és molt difícil intentar prevenir aquesta patologia precisament perquè es caracteritza per manifestar-se sobtadament i en pacients sans, fet que a més de fer-la difícil de prevenir i tractar, la fa especialment dramàtica. Per aquest motiu, la mort sobtada és un dels majors reptes de la medicina moderna i l'estudi ReCaPTa és tan important, perquè és l'«únic que compta amb les dades de totes les fonts d'informació possibles», fet que pot ser clau per intentar establir un perfil dels afectats per la mort sobtada i intentar definir una estratègia preventiva. La importància d'aquest estudi, que compta amb la col·laboració de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, rau en el fet que, de manera poc habitual, reuneix investigadors de tots els camps que actuen en casos de mort sobtada i els agrupa per treballar junts.

 

La reanimació cardiopulmonar és el tractament més recomanable si se sospita d'un cas de mort sobtada. | tecnicoatencionsociosanitarias

D'aquesta manera, efectius del SEM, metges d'urgències, cardiòlegs, metges forenses, internistes, epidemiòlegs, infermeres i personal d'atenció primària poden posar en comú el coneixement que tenen sobre els casos de mort sobtada, tant dels que han acabat amb la recuperació del pacient, com els que han acabat morint, per intentar establir un patró que ajudi a comprendre aquesta patologia. Però per poder tirar endavant aquest estudi i aconseguir que els resultats del recull de dades es puguin traduir en més investigació científica i resultats, el projecte ReCaPTa necessita un finançament, que pel seu perfil de grup emergent és molt difícil d'aconseguir. Per això, l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili ha obert un procés de micromecenatge que ha de servir per recollir fons per tirar endavant el projecte ReCaPTa, que per poder funcionar correctament, necessita uns 40.000 euros anuals.Comentaris

envia el comentari