Prop d'un miler de dones van trucar al telèfon contra la violència masclista al Camp de Tarragona durant el 2016

Així ho assegura un informe realitzat per l'Institut Català de les Dones
Un grup de dones participant en la concentració de Tarragona de l'any passat. | CCOO

 

La línia telefònica contra la violència masclista de l'Institut Català de les Dones (ICD) va atendre el 2016 un total de 10.016 trucades, cosa que representa que s'han atès 835 trucades mensuals, entre 27 i 28 diàries. De les dades, se n'extreu que el 58,16% de les dones que hi truquen tenen fills i filles que viuen en el mateix nucli familiar on es produeix aquesta violència masclista, i que la segona demarcació catalana amb més trucades és el Camp de Tarragona amb 931. En aquest sentit, fa dos anys, el 56% d'aquestes dones convivien amb l'agressor, mentre que ara, són el 48,25%. També ha disminuït el nombre d'atencions per agressions per part de la parella i en canvi, creixen les de l'exparella. Segons les dades recollides, el 71% la trucada la fa la pròpia usuària.


La presidenta de l'ICD, Teresa M. Pitarch, fa un bon balanç d'aquestes dades perquè ajuden a visibilitzar un vessant ocult d'una realitat que pateixen moltes dones i que moltes vegades no surt a la llum si no hi ha un cas d'assassinat. Per Pitarch, els fills de les dones que pateixen violència masclista també en són víctimes d'aquesta violència i en poden patir conseqüències greus de cara al desenvolupament i la normalització de models violents en la relació en el cas dels nens, i de submissió i dependència, en el cas de les nenes. Pitarch també considera que s'ha de vigilar no culpabilitzar les mares, que patirien una doble victimització.

 

El 38,22% de les dones que truquen al telèfon tenen entre 31 i 40 anys, i el 37,42, entre 41 i 50 anys. El grup de dones d'entre divuit i 31 representen el 17,4% de les trucades. En el 99% dels casos, l'atenció es demana per violència psicològica, mentre que en el 37% també hi ha violència física. En només el 7% es pot parlar de violència econòmica i el 2,4% de violència i abusos sexuals. En un 94% de les trucades, la violència masclista s'havia produït en l'àmbit de la parella. El 48,25% de les dones que han trucat conviuen amb l'agressor, una xifra lleugerament inferior que la registrada el 2014, en què aquesta situació es donava en el 56% dels casos. A més, segons l'atenció del telèfon, el 2016 el 61% dels casos eren per violència masclista de la parella actual i en el 39% de l'exparella. El 2015, la proporció va ser del 67 i el 37% respectivament, i el 2014, del 68 i el 32%, cosa que demostra un lleuger canvi de tendència. 
Comentaris

envia el comentari