La Generalitat restaura un capbreu i dos pergamins dels segles XVI i XVII de Tarragona

Els documents es trobaven en molt mal estat de conservació

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Conselleria de Cultura de la Generalitat ha restaurat un capbreu - un tipus de document feudal - i dos pergamins religiosos dels segles XVI i XVII que pertanyen a l'Arxiu Històric de Tarragona i presentaven diferents desgastos i brutícia. El capbreu correspon a la Comanda d'Horta de Sant Joan, de la castellania d'Amposta, i va ser fet per fra Joan Lluís Coscon Cortès durant el segle XVII. Consta de 110 folis, cosits en quatre quadernets, sense enquadernació, ha explicat el departament en un comunicat aquest divendres.


Aquest document mostrava «danys que comprometien la seva integritat», produïts principalment per l'atac biològic i pel seu ús: presentava diverses esquinçades, pèrdues de suport i fulles soltes, a més de brutícia superficial i taques de diferent procedència. La restauració s'ha focalitzat en la recuperació puntual del text manuscrit original a través d'un tractament de neteja per capil·laritat, i també ha fet una neteja mecànica en sec, una neteja humida per immersió i l'aplanat i estabilització de suport, a més de tractaments de consolidació d'esquinçades i reintegració de pèrdues amb paper japonès aplicat amb farinetes de midó de blat.

 

El primer pergamí, de l'últim quart del segle XVI, té unes dimensions d'entre 21 centímetres per 32 i és una petició al degà d'Igualada perquè el prevere de Santa Coloma de Queralt pogués sortir de la presó. El segon, del primer quart del segle XVII, mesura 31 centímetres per 47 i és una disposició papal sobre la veneració de relíquies, i tots dos conserven els seus segells pendents, dins d'una caixa de llauna estanyades, però es trobaven fragmentats i amb punts d'oxidació en la llauna.


Tots dos pergamins tenien els suports deshidratats, a més de brutícia i pols, deformacions i plecs derivats d'un antic emmagatzematge, i les seves tintes estaven afeblides i amb pèrdues, encara que la principal alteració estava en els segells. S'ha netejat de forma mecànica i en sec tots dos pergamins, a més de rehidratar els suports i estabilitzar-los, amb la posterior neteja i consolidació dels segells. Una vegada restaurats, els documents es presenten en carpetes de protecció i emmagatzematge, fetes a mesura i amb materials específics de conservació.

Imatge dels documents restaurats | Generalitat de Catalunya

 Comentaris

envia el comentari