Deu propostes per visitar alguns dels micropobles del Camp de Tarragona

La Febró, amb tan sols 40 habitants, és el poble amb menys veïns de les nostres comarques

A Catalunya hi ha 949 municipis, dels quals aproximadament uns 330 tenen menys de 500 habitants. Per tant, un terç dels pobles catalans són micropobles. Al Camp de Tarragona hi trobem un bon grapat d'aquests petits pobles, una cinquantena, la gran majoria envoltats de natura i de paisatges fantàstics i on encara es respira l'essència rural. Donem un cop d'ull als pobles més petits de les nostres comarques:

 

Tarragonès

 

Renau

 

Renau és el poble més petit del Tarragonès, amb tan sols 148 habitants, i està situat al nord de la comarca, al límit amb l'Alt Camp. El riu Gaià rega les terres el municipi, que regalen un paisatge agrícola de garrofers, avellaners, oliveres, ametllers i vinyes. El poble és un punt de trobada de caminants, esportistes i persones amants de la natura.

 

Vespella de Gaià

 

El poble de Vespella de Gaià té actualment 421 habitants, convertint-se així en el segon poble més petit del Tarragonès, però en el cinquè per la seva extensió. El terme el formen quatre concentracions urbanes, els Masos de Vespella, el nucli antic de Vespella, la urbanització de Sant Miquel i la urbanització de la Coma. Al municipi s'hi conserva el part del Castell de Vespella, situat a dalt del turó, que data del 1167 i està envoltat per l'església. 

 

 

Baix Camp

 

La Febró

 

Amb tan sols 40 habitants, és el poble amb menys habitants del Baix Camp, i és un dels pobles més elevats del Camp de Tarragona. És on neix el riu Siurana i on trobem els coneguts Gorgs de la Febró, unes basses d'aigua naturals fantàstiques per fer-hi una excursió. És un indret ideal per a tots aquells amants del senderisme i de la natura. 

 

Capafonts

 

El segon poble més petit del Baix Camp és Capafonts, amb 112 habitants l'any 2016. Està situat al bell mig de les Muntanyes de Prades i, per tant, està envoltat de natura i d'un paisatge extraordinari. El poble és una fantàstica destinació rural on es pot respirar l'essència de la muntanya mediterrània i on es pot gaudir d'una gran riquesa de flora i fauna. 

 


 

Alt Camp

 

Mont-ral

 

El poble més petit de l'Alt Camp és Mont-ral, on viuen 166 persones. El municipi té quatre nuclis urbans, Mont-ral, Farena, l'Aixàviga i el Bosquet, a més de dues zones de masies. L'església romànica està dedicada a Sant Pere i està ubicada al costat d'un fort desnivell de terreny, formant així un impressionant mirador a 888 metres. Si us agrada el senderisme, el barranquisme i l'escalada, aquest és el vostre poble. 

 

El Milà

 

Situat a la dreta del riu Francolí i amb 178 habitants, el Milà és el segon poble més petit de la comarca. El poble limita amb Valls, Alcover i la Masó. Hi destaca el Castell, un gran casal residencial de finals del segle XV que va ser declarat Bé d'Interès Cultural l'any 1985 i on sembla que hi va néixer Pere Nolasc de Bassa i Girona, que va ser governador militar de Barcelona. 


 

Priorat

 

Margalef

El poble de Margalef| Gotta

 

Margalef, amb 97 habitants, és el poble amb menys veïns del Priorat. Està ubicat a la vall del Montsant, a l'extrem nord-est de la comarca i limita amb la Ribera d'Ebre i les Garrigues. El poble gaudeix d'un territori força accidentat, fet que provoca que hi hagi coves, avencs i balmes que són un gran punt de trobada per molts excursionistes. 

 

La Figuera

El poble de la Figuera | lafigueraonline

 

El poble, amb només 105 habitants, se'l coneix com el sentinella del Priorat. Està situat a 575 metres d'altitud, i el fet de situar-se en una posició tan enlairada fa que es pugui gaudir d'un panorama impressionant. Un dels indrets més coneguts és el Coll d'en Solans, des d'on es pot gaudir d'una perspectiva única de tota la comarca, conegut com «el balcó del Priorat». A més, es diu que des de l'ermita de Sant Pau es poden arribar a veure terres de set províncies. 

 

 

Conca de Barberà

 

Forès

 

Situat al nord de la comarca, amb 47 habitants és el poble més petit de la Conca de Barberà. El municipi està constituït per tres nuclis de població: el Nucli Antic, al capdamunt d'un turó, i el del Pla de la Bassa i el de la Bassa de Roquefort, a la falda del turonet. Des del capdamunt del turó es pot gaudir d'una fantàstica vista de la comarca i de bona part de la veïna, la Segarra. Els veïns van decidir que només s'utilitzaria pedra natural a les façanes, donant així un aire harmònic i majestuós al poble. 

 

Senan

 

El municipi, de 51 habitants, s'agrupa al voltant d'un turó al capdamunt del qual hi havia el castell. Encara que geogràficament pertany a la comarca de les Garrigues, amb la divisió comarcal de 1936 el poble va quedar integrat a la Conca de Barberà. L'església de Santa Maria, d'estil romànic, és l'edifici més emblemàtic del poble, que data del segle XII. A les terres que envolten el poble hi trobarem ordi, oliveres, ametllers, vinya i petits horts. Comentaris
Montsejan
Falta l'Albiol i l:Arbolí
Llibert
Heu posat els municipis amb menys habitants, no pas els pobles. I no és la primera vegada que cometeu aquest error. A veure si apreneu que molts municipis tenen diferents pobles. P.e: Passanant i Belltall són pobles diferents però són el mateix municipi.

envia el comentari