235 aus, la majoria protegides, electrocutades en línies elèctriques de les Terres de l'Ebre des de 2012

Les torres elèctriques funcionen com a atalaies perfectes per als ocells
Au electrocutada. | Cedida

 

Almenys 235 aus, la majoria pertanyents a espècies protegides, han mort electrocutades en diferents punts de la xarxa elèctrica de mitja tensió de les Terres de l'Ebre durant els últims cinc anys, segons dades dels Agents Rurals. Una xifra que podria ser molt més elevada, atès que només fa referència als cadàvers localitzats. Per posar fre a aquesta mortalitat, els Departaments d'Agricultura i Territori i Sostenibilitat treballen conjuntament amb Endesa per detectar els suports més crítics de la xarxa i condicionar-los per protegir l'avifauna. Precisament, aquest dimecres, tècnics de la companyia elèctrica han instal·lat proteccions en deu suports d'una línia pròxima a l'abocador del Mas de Barberans, un dels punts negres de la xarxa de les Terres de l'Ebre. Els Agents Rurals, però, tenen comptabilitzats fins a un centenar de suports pendents de condicionar que han causat ja la mort d'exemplars de fins a dinou espècies diferents, la majoria rapinyaires.

 


En àrees on predominen els arbres baixos, com les oliveres, les torres elèctriques funcionen com a atalaies perfectes per als ocells –majoritàriament rapinyaires- en la seva recerca d'animals per caçar en camp obert o l'aliment en instal·lacions com la de l'abocador comarcal del Montsià, que atreu nombroses aus. Tractant-se d'aus de gran envergadura que es posen sobre alguns dels suports, explica el responsable del manteniment de la xarxa de mitja tensió d'Endesa al sud de Tarragona, Lluís Agustí Sànchez, en el moment d'aixecar el vol toquen amb l'ala amb una altra fase de tensió o alguna altra part electrificada de l'estructura: «es produeix el pas de la intensitat pel cos de l'animal, que s'electrocuta i mor».

 

Aquesta ha estat la causa de la mort de, com a mínim, 235 aus de dinou espècies diferents localitzades des de principis de 2012 a les Terres de l'Ebre, segons constaten els Agents Rurals. La major part de les quals, són ocells protegits: juntament amb 42 aligots, 40 ducs i 19 voltors, destaquen les onze àligues cuabarrades, una de les espècies autòctones més amenaçades. En la llista, tot i que sense protecció, figuren en menor mesura corbs o gavians argentats. La majoria han aparegut electrocutades a la zona de la plana interior del Baix Ebre i el Montsià, on troben, a banda de les deixalles, una gran població de conill. De fet, segons destaca el cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, més enllà d'alguns estereotips, aquestes aus són actualment uns grans aliats dels agricultors de la zona, atès que s'han convertit en els principals predadors de la plaga de conills que danya els conreus. 
Comentaris

envia el comentari