Una gran festa major amb l’única relliscada de les majorets

El Vendrell ha celebrat una edició notable de la Festa Major de Santa Anna, celebrada per molts ciutadans i amb uns destacables nivells de participació. Cal lloar la tasca dels administradors de Santa Anna, no només per l’encert a l’hora de preparar els diferents actes, sinó per l’ambient de festa que han generat durant bona part de l’any, amb els divertits anuncis sobre la loteria o el vi Agna que s’han anat descobrint progressivament (aquí una part de la felicitació també és per l’Edgar Toldrà). En general, hi ha hagut molts encerts, com ara el reforç dels actes destinats al públic familiar o infantil, com el Festivalet —que es va sobreposar a l’aiguat—, la cercavila amb elements fets a casa o els inflables d’aigua. Les actuacions de nit van comptar amb una gran presència de públic i es van reduir notablement els problemes d’anys anteriors. Això ha estat possible gràcies a un altre encert, el de prescindir de la nit dels 40, que cada any generava molts problemes d’incivisme.

 

Un dels aspectes més ben valorats va ser el pregó a tres bandes de Gemma Ventura, Carlota Baldrís i Marta Bellvehí. L’encesa del campanar, el Ball de Malcasats, l’actuació dels Nens, el concert de l’Orfeó i les diferents cercaviles de cultura popular van confirmar un cop més que són elements centrals de la festa. L’única relliscada —molt debatuda ja— va ser l’absurda polèmica de la no participació de les majorets al seguici popular de Santa Anna. Absurda perquè s’hagués pogut evitar. Sense entrar en el fons de la qüestió, que hi haurà opinions justificades en una o altra direcció, segurament el més sensat hauria estat esperar un temps prudencial per prendre aquesta decisió. En un protocol que encara no està del tot acabat (no s’havia d’aprovar per ple?) potser no calia córrer tant per aplicar alguns dels canvis, especialment aquells que, com aquest, podien ser polèmics i necessiten una pedagogia i una explicació prèvia acurada.

 

El més sensat era deixar aquest tema per a després de la Festa Major del 2017, i explicar-la amb claredat. Molta part de la polèmica ha vingut perquè hi ha un total desconeixement del tema per part de la ciutadania o, fins i tot, els mitjans de comunicació. L’última informació que vam saber és que el protocol estava penjat a la web municipal per fer-hi al·legacions. Això era a finals de juny. Després, res més fins que va transcendir l’enuig de les majorets a través del Facebook. Allà molts ens vam fer moltes preguntes.

 

S’havien resolt ja totes les al·legacions? Estava, doncs, acabat el protocol de forma definitiva? S’ha aplicat ja tot aquest 2017 o només alguns punts? I si és així, qui ha decidit què s’aplicava aquest any? Ningú ha informat de tot això. El lògic seria fer una presentació del protocol un cop aquest ja fos definitiu, explicant tots els aspectes que poden variar i per quina raó. I després aplicar-lo a partir de la següent festa major. Però aquí s’ha començat la casa per la teulada, deixant el terreny adobat perquè s’intoxiqués la situació per diferents bandes.

 
Comentaris

envia el comentari