Els misteris del crim del barranc de Rifà de Mont-roig del Camp: un cos sense identificar i armes de guerra abandonades

Els Mossos d'Esquadra esperen l'autòpsia per començar a lligar peces d'un trencaclosques que es preveu llarg
Imatge d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra, en un bosc. Imatge d'arxiu.
Imatge d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra, en un bosc. Imatge d'arxiu. | delCamp.cat

 

D'ençà que ahir, dimecres 6 de desembre, dos caçadors van trobar el cos sense vida d'una persona a Mont-roig del Camp que s'han activat tots els protocols dels Mossos d'Esquadra per esbrinar qui era la persona i com va fer cap, embolicada amb plàstics, en aquesta zona boscosa. Ara per ara, les investigacions encara estan en bolquers, però els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Tarragona, dirigida per l'inspector Joan Mulet, ja s'han arromangat. La manera com van trobar el cos els Mossos d'Esquadra feia pensar que no es tractava d'una mort voluntària o accidental.

 

Tot i no ser habitual, no és estrany trobar cadàvers a l'aire lliure, accidents o suïcidis que fan desaparèixer gent durant dies o mesos fins que són trobats per excursionistes o caçadors. Molts cops, fins i tot, sense fer el salt a la premsa. Si es pot identificar la persona i concorda amb alguna denúncia per desaparició, el puzle es completa fàcil. Però no és el cas de la víctima de Mont-roig; de moment. Però quan els investigadors de la policia catalana van arribar al lloc on es va trobar el cos —prop de l'AP-7, al barranc de Rifà— van saltar totes les alarmes. El cos estava embolicat amb plàstics, com si fos un sac. Com a les pitjors escenes de les pel·lícules de terror. Si et mors d'accident, per mort natural o de manera voluntària no tens temps de posar-te dintre d'un sac.

 

Els agents d'investigació de Reus ho van veure clar, tot semblava apuntar estar davant d'un possible homicidi. El cas es va derivar a l'AIC, la unitat territorial d'investigació criminal, per sobre de les comissaries territorials, que investiga les morts que són o semblen violentes al Camp de Tarragona. Després de fer totes les diligències al lloc on es va trobar el cos, i amb l'autorització judicial, el cadàver va ser traslladat al Tanatori de Tarragona on durant aquest dijous està previst que se li faci l'autòpsia.

 

Ara per ara, serà la informació més clara que podran tenir els Mossos per començar a investigar més enllà dels plàstics que servien per embolicar el cos. Per l'avançat estat de descomposició del cos no s'ha pogut saber encara si es tractava d'un home o d'una dona i tampoc com va ser mort. Detalls que de moment encara no s'han fet públics i que costarà d'esbrinar, tenint en compte que el jutge que porta el cas n'ha decretat el secret d'actuacions. Fonts policials asseguren que la persona trobada anava vestida amb roba d'estiu, fet que podria situar la seva mort durant aquesta època, però res, de moment, és concloent.

 

Els misteris que envolten el crim del barranc de Rifà ara mateix són compartits per tothom: pels policies que ho investiguen, pel jutge i per l'opinió pública. Només qui va tirar el cos al barranc sap qui era. Ningú més sap d'on va sortir el cos, si va morir allà o va ser traslladat mort i només van fer servir aquesta zona boscosa del Baix Camp per fer-lo desaparèixer. Quants dies fa que és allà i quants dies fa que és mort? La persona o persones que van embolicar el cos i precipitar-lo pel barranc són de la zona? O van aprofitar que és una zona que queda propera a l'AP-7 per sortir-ne un moment i abandonar el cadàver? El van deixar on el van trobar els caçadors o el van precipitar més amunt del barranc i l'aigua de les pluges de tardor el van fer córrer? Els Mossos només tenen una peça d'aquest trencaclosques, el cos. L'autòpsia ajudarà a encaixar-ne d'altres, però caldran encara hores d'investigació per anar tancant el cercle.

 

Relació amb les armes trobades el mes d'octubre

Trobar el cos embolicat amb plàstics fa pensar amb el crim organitzat. I ràpid es pot relacionar amb una troballa que els Mossos van fer al mateix barranc de Rifà el dia 20 d'octubre d'aquest any. Més amunt, més en direcció a Colldejou. Un pont que travessa el barranc després de deixar la T-322, a menys d'un quilòmetre d'on aquest dimecres es va localitzar el cos. Van ser trobades, embolicades amb plàstics i precintades amb cinta adhesiva, diverses armes de guerra.

 

Els Mossos van recuperar, tal com va avançar ReusDiari.cat, un subfusell Skorpion vz. 61, conegut popularment com a «Mitragliete Skorpion», un revòlver i munició de 9 i 12 mm. L'arma llarga semblava ser un subfusell iugoslau utilitzat per les unitats policials i militars dels diferents bàndols de la Guerra dels Balcans (1991-2001) tot i que va ser troba en un estat molt deteriorat i calia saber d'on havia sortit. Les armes van ser enviades a la Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals (UCB TI) una unitat de la Divisió de Policia Científica, ubicada a la seu central dels Mossos d'Esquadra, a Sabadell, que havia de realitzar les proves per esbrinar si es tracta d'una arma real i si tenia cap rastre de participació en actes violents a casa nostra.

 

Indret on es van trobar les armes, a menys de 1.000 metres d'on s'ha trobat el cos.
Indret on es van trobar les armes, a menys de 1.000 metres d'on s'ha trobat el cos. | delCamp.cat

 

Zona on es va trobar el cos, al barranc de Rifà. Zona propera a l'AP-7.
Zona on es va trobar el cos, al barranc de Rifà. Zona propera a l'AP-7. | delCamp.cat

 

Les armes es van trobar el dia 20 d'octubre, dos dies després d'un gran temporal de pluja que va afectar tot el Camp de Tarragona i que fa pensar que l'aiguat les va fer aparèixer i va ser llavors quan van ser trobades. Ara com ara, els Mossos no han fet públic si s'ha avançat en la investigació de les armes, però ara aquesta línia agafa prioritat. Caldrà saber si hi ha cap relació entre les armes, que es podien ubicar a una banda criminal internacional, amb el cadàver que els caçadors van trobar més avall del mateix barranc. La similitud de la manera com s'ha embolicat el cos i les armes, el lloc i el mateix estat de descomposició i deteriorament, fa obrir una línia d'investigació als Mossos.

 

Cap relació amb el crim de Mont-roig el juliol de 2017

La troballa del cadàver al barranc de Rifà no té cap relació amb la mort violenta d'una persona el mes de juliol de 2017 a Miami Platja. Un home de 63 va ser trobat assassinat per dos trets d'escopeta a casa seva en una casa adossada d'aquesta urbanització de Mont-roig del Camp. El crim es va relacionar, dies més tard, amb un veterinari —ara ingressat en un mòdul psiquiàtric de la presó de Brians— que havia matat un cambrer a Vilanova i la Geltrú el dia de sant Pere i que va anar fins a Mont-roig per posar fi a la vida del seu sogre. El dia de l'enterrament de l'home de Mont-roig, el veterinari també va disparar contra dos agents de la policia de Gavà, a l'exterior del tanatori. Va acabar detingut a Canyelles, al Garraf, després d'escapar-se de la policia.
Comentaris

envia el comentari