L'aplicació Aparcar integra zones blaves de recàrrega per a vehicles elèctrics

L'app, dels ajuntaments de Reus i Cambrils, permet pagar el temps d'estacionament a través del mòbil
Imatge d'un pàrquing de zona blava per a vehicles elèctrics | Ajuntament de Reus

 

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Promoció Econòmica i Urbanisme de Reus, Marc Arza, han presentat aquest 17 de juliol al matí la nova versió 2.0 de l'aplicació mòbil 'Aparcar', la qual presenta com a novetat la integració de la funcionalitat per a vehicles elèctrics, entre d'altres. La posada en marxa de l'aplicació i la seva evolució són fruit del conveni entre Reus i Cambrils per al desenvolupament de projectes Smart City i solucions innovadores per millorar la mobilitat. 'Aparcar', que es va crear a través de les empreses municipals d'Aparcam i Reus mobilitat i Serveis amb la finalitat de poder pagar la zona blava des del mòbil, també permetrà obrir les estacions de recàrrega des d'aquest dispositiu sense necessitat de demanar la targeta d'identificació específica.


A partir d'ara, els usuaris que registrin els seus vehicles marcant-los com a elèctrics des del seu perfil veuran una nova pestanya a la pantalla principal on podran triar entre iniciar estada en zona blava com fins ara, o bé, iniciar recàrrega. Només caldrà que premin l'opció d'iniciar la recàrrega, triïn el vehicle registrat que volen recarregar i escanegin el codi QR de l’estació que vulguin fer servir. D’aquesta manera, s’obrirà la porta i podran connectar el cable a la presa que desitgin, segons si la tipologia de càrrega del vehicle és europea o domèstica.


Tot i que amb la posada en marxa de la nova prestació ja no seran necessàries les targetes identificatives per carregar que els usuaris feien servir fins ara, els dos Ajuntaments les continuaran emetent per aquells usuaris que vulguin recarregar els seus vehicles a altres municipis. Recentment, l'Aliança de Municipis per a la Interoperabilitat de les xarxes públiques, impulsada per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ha permès unificar les targetes perquè qualsevol usuari pugui accedir a qualsevol punt de recàrrega municipal de Catalunya fent servir qualsevol targeta emesa pels ajuntaments de l'Aliança — Barcelona, Reus, Lleida, Girona, Amposta, Cambrils, Cabrera de Mar i la xarxa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona—. Així doncs, fins que aquests Ajuntaments no tinguin una alternativa mòbil, caldrà seguir utilitzant la targeta.


A Reus, hi ha 19 estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, ubicades en 11 punts de la ciutat: als vuit pàrquings municipals i tres de superfície, a la plaça de la Llibertat, a l'àrea de zona blava de la Riera Miró i un de més recent ubicat davant de l'Edifici Tecnoparc. En total, la ciutat permet carregar de manera simultània fins a 26 vehicles elèctrics. La raó de l'evolució del projecte es deu al gran creixement del nombre de recàrregues des de l'inici del funcionament de l'aplicació. L'any 2016 es van registrar més de 4.650 recàrregues, més del doble que el 2015, i durant el primer semestre de 2017, ja s'han superat les 2.700. A Cambrils, en canvi, només hi ha dues estacions de recàrrega de vehicles, la qual cosa permet carregar únicament dos vehicles de manera simultània per estació.

L'aplicació 'Aparcar' no ha parat de créixer durant l'any i quatre mesos que té de vida. Actualment, ja hi ha més de 7.650 usuaris fent-la servir i més de 150.000 tiquets virtuals emesos. A Reus, el nombre de tiquets virtuals des de la posada en marxa de l'aplicació supera els 88.850, amb una mitjana diària de gairebé 520 tiquets virtuals. Això suposa que gairebé el 6% del total de tiquets de zona blava emesos ja són virtuals. En el cas de Cambrils, el nombre de tiquets és de 61.000, amb una mitjana diària que supera els 435.Comentaris

envia el comentari