La intervenció d'una reusenca disminueix les taxes de desnutrició infantil al nord de Moçambic

La campanya ha aconseguit bons resultats, i els investigadors treballen perquè es pugui reproduir a altres zones del país
Imatge de les mares i els fills durant la campanya educativa de nutrició | Cedida

Una intervenció nutricional ha reduït les taxes de desnutrició aguda en nens menors de cinc anys a l'illa d'Ibo, al nord de Moçambic, i ha ajudat a establir hàbits nutricionals saludables en les mares. El programa, que ha tingut dos anys de durada, ha centrat la tesi doctoral de Maria Eugènia Vilella, que la va presentar el 19 de juny a la Facultat de Medicina de Reus. La ja doctora de la URV, viatjarà una altra vegada a Moçambic a presentar els resultats de l'estudi al Ministeri de Salut de Maputo, a la Universitat de Nutrició de Nampula, a administracions locals del país i organitzacions internacionals de la zona. 


Per realitzar l'estudi es va fer un cens de l'illa amb uns resultats de 1.313 persones, de les quals 526 eren nens. Es va descriure l'alimentació i l'estat de salut en què es trobaven els menors de cinc anys per identificar els 142 que patien desnutrició. Es va realitzar una intervenció nutricional amb aliments locals que fins aleshores no consumien i un programa intensiu d'educació nutricional a mares i cuidadors. El 60,2% dels nens es van recuperar i el 98,6% van mantenir o augmentar el pes. Els resultats de la intervenció es van avaluar al cap de dos anys i es va detectar un impacte positiu. 

 

La majoria dels grups d'aliments consumits van augmentar, sobretot les hortalisses, les fruites, les lleguminoses i el sucre. A més, es va comprovar que moltes famílies havien adquirit l'hàbit de conrear horts propis. La campanya educativa també va fomentar que els nens mengessin acompanyats pels adults. Un cop avaluats els resultats de la campanya, els investigadors treballen perquè el programa es pugui reproduir a altres zones.  
Comentaris

envia el comentari