Trenta anys de cultura, aventures i coneixement entre les parets de Galatea Llibres

L'emblemàtica llibreria reusenca celebra aquest mes de desembre el seu trentè aniversari amb un any ple d'activitats per commemorar-ho
Galatea Llibres compta amb 30.000 referències de mitjana.
Galatea Llibres compta amb 30.000 referències de mitjana. | Laia Solanellas

 

Per les quatre parets de la llibreria reusenca, Galatea Llibres, han passat aventures, tragèdies, assajos, fantasia, històries populars, comèdies, etc. De tot i més. Un viatge constant, però sense moure's del que ha estat i segueix sent la seva casa: Reus. La història del seu naixement també es podria catalogar d'alguna manera com a una novel·la d'aventures, i és que els propietaris i fundadors d'aquesta llibreria tenien altres professions, però van decidir trencar amb la rutina i llançar-se de cap al que era la seva afició i passió: la lectura i els llibres. Després de buscar l'emplaçament ideal per començar el seu viatge personal, van fer cap a Reus, on asseguren que hi van trobar «una població amb un nivell cultural important», un punt que jugava, sens dubte, a favor seu.

 

I és d'aquesta aventura que van decidir emprendre la parella darrere la llibreria reusenca, que va néixer la Galatea, una nomenclatura encertada tenint en compte que Cervantes va escriure la novel·la amb el mateix nom amb la intenció d'analitzar com ens afecta l'amor, en aquest cas però, pels llibres. «Nosaltres, els llibreters, tenim un lligam especial amb el producte, sigui quin sigui és un llibre i ens l'estimem» explica en Joan Peñas, un dels fundadors. I és que la Galatea no és simplement un establiment on comprar llibres, sinó que allí hi treballen llibreters: «fem de prescriptors». Entre clients i llibreters es crea un vincle especial, i fins i tot «hi ha qui marxa si no hi ha el seu llibreter de confiança, com en una perruqueria», expliquen. Qualitat del servei, atenció, assessorament, posar les eines per enfocar al client perquè trobi el que busca, són les claus de l'èxit d'aquesta llibreria que aquest mes de desembre arriba al seu trentè aniversari.

 

Galatea compleix trenta anys a Reus.
Galatea compleix trenta anys a Reus. | Laia Solanellas

 

Trenta anys de Galatea, però amb molts més per endavant

Galatea Llibres no sempre ha estat ubicada al carrer Jesús 5-7, quan va obrir portes estava ubicada en un carrer menys comercial de Reus, i després es va establir al número 15 del mateix carrer Jesús, en un local molt més petit però també amb encant. El setembre del 1994 es van traslladar a l'emplaçament actual, el qual també ha anat patint transformacions, la darrera fa un parell d'anys, que la va dotar d'un ambient més viu i amigable, amb un espai més diàfan ideal per poder dur a terme un dels reptes que els propietaris de la Galatea tenien en ment des de feia temps: més conferències, presentacions, tallers i activitats de caire cultural. També han posat en marxa la seva presència a la xarxa, amb una pàgina molt activa de Facebook, perfil a Twitter i una pàgina web on, a més de comprar llibres per rebre'ls a casa o recollir-los a la botiga, també s'hi pot adquirir descàrrega de llibre digital.

 

La zona de lectura infantil de Galatea Llibres.
La zona de lectura infantil de Galatea Llibres. | Laia Solanellas

 

Del petit establiment obert el 1987 a la llibreria amb una mitjana de 30.000 referències a botiga, —que augmenten a 40.000 o 50.000 en èpoques com Nadal i Sant Jordi—. Trenta anys i amb més vida que mai, tot i que reconeixen que els anys de la crisi van ser durs i van acabar amb la desaparició de moltes llibreries. «Actualment està canviant la forma de consumir la lectura, però aquest és un sector molt sòlid perquè porta més de 2.000 anys existint», i és que pel Joan «no hi ha sistema més eficaç d'aprendre i guanyar en cultura que la lectura». I encara que sembli mentida, un del públic que va «salvar» les llibreries i que actualment són un dels grans consumidors és l'adolescent, gràcies al 'boom' de la literatura juvenil que segueix ben vigent: «Cada dia veiem grups d'amics que venen i s'estan una estona fullejant llibres i comentant-los, i fins i tot durant l'hora del pati passen per aquí» asseguren. 

 

L'establiment està ubicat al carrer Jesús de Reus.
L'establiment està ubicat al carrer Jesús de Reus. | Laia Solanellas

 

Un any de celebració a Galatea Llibres

La llibreria reusenca arriba als trenta anys amb perspectives «d'arribar algun dia a ser centenaris» assegura en Joan, i per celebrar aquest aniversari està previst que durant tot el 2018 es facin diversos actes que s'aniran concretant. De moment, el dissabte 16 de desembre tenen preparada una petita festa especial, simbòlica per l'aniversari. També la llibreria Galatea de Cambrils va celebrar l'aniversari el passat mes d'agost, amb 15 anys a les seves espatlles. Dues efemèrides que s'han de reconèixer, celebrar i aplaudir, perquè tal com assegura en Joan, «els hàbits de lectura és el que defineix les societats adultes i madures». Llegir és necessari, i sobretot en un moment de crisi ens tots els àmbits, com l'actual. Llarga vida a les llibreries.

 

En els darrers anys Galatea Llibres ha reformat l'establiment i s'ha introduït al món digital.
En els darrers anys Galatea Llibres ha reformat l'establiment i s'ha introduït al món digital. | Laia SolanellasComentaris

envia el comentari