El Castell d'Escornalbou, a un pas de convertir-se en un referent turístic

La Diputació de Tarragona impulsa millores en l'interior i l'entorn de l'edifici per augmentar el seu atractiu cultural
El projecte compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Generalitat i els alcaldes de l'antiga Baronia d'Escornalbou. | Carlota Vendrell

 

La Diputació de Tarragona ha impulsat un projecte de restauració del Castell Monestir d'Escornalbou i el seu entorn per convertir-lo en un atractiu cultural i turístic per als habitants del Camp de Tarragona i visitants d'arreu del món. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha explicat aquest divendres 14 de juliol en la presentació del projecte que l'objectiu és «recuperar un indret d'un gran valor històric i impulsar la seva promoció econòmica». La iniciativa comptarà amb un pressupost de més de 4 milions d'euros i es dividirà en tres fases de reformes, que està previst que repercuteixin positivament en el nombre de visitants. «Volem que 100.000 persones passin cada any pel Castell d'Escornalbou i creiem que és possible perquè seguim les petjades d'altres projectes similars», ha dit Poblet. Actualment, unes 40.000 persones visiten l'entorn de la Baronia, de les quals 20.000 opten per fer la visita guiada de l'edifici.


Les reformes permetran arreglar els camins de l'entorn del castell. | Carlota Vendrell

 

La primera fase del projecte s'iniciarà aquest 2017 i se centrarà en l'entorn del castell. La recuperació i la millora dels camins que uneixen els municipis de l'antiga Baronia d'Escornalbou —Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l'Argentera i la Torre de Fontaubella—, la restauració del patrimoni arquitectònic al voltant de l'edifici i l'abastament d'aigua potable són les accions més importants d'aquestes primeres reformes que s'allargaran fins a l'any 2020. La inversió total que es destinarà a aquesta part és d'1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la resta per la Diputació de Tarragona.


El projecte també inclou la restauració de la residència de la família d'Eduard Toda. | Carlota Vendrell

 

Pel que fa a la segona fase, compta amb un pressupost d'1.042.903 milions d'euros i inclou obres de conservació dels immobles del castell monestir: la restauració de l'església i de la torre, l'estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d'Eduard Toda. Cal recordar que el castell està format per les restes de dos edificis: el monestir de Sant Miquel fundat el 1153 i un castell construït sobre les restes d'una fortalesa romana. L'any 1911 el diplomàtic i egiptòleg reusenc Eduard Toda va comprar l'edifici i el va convertir en una residència burgesa que va obrir a tots els seus amics i coneguts, molts d'ells figures intel·lectuals de gran rellevància. Aquesta fase també inclou la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs. En la darrera fase s'invertirà 1.300.000 milions d'euros i s'incidirà en la promoció turística, cultural i de lleure de l'espai. L'objectiu és dinamitzar tant l'edifici, amb canvis com ara la museïtzació a través de noves tecnologies, com també dels voltants amb l'aposta per diverses activitats de muntanya. El projecte està previst que finalitzi totalment l'any 2021.

 

El Castell Monestir d'Escornalbou és considerat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. Des de l'any 1983 pertany a la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, administracions que han impulsat aquestes reformes per convertir aquest indret en un referent i que han comptat amb la contribució econòmica de la Unió Europea, així com el suport dels alcaldes dels set municipis que pertanyien a la Baronia d'Escornalbou. «Es tracta d'un projecte ambiciós que donarà força al patrimoni arquitectònic i paisatgístic», així ho ha definit la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha volgut destacar el «lideratge de la Diputació, que hi ha posat voluntat i energia» i la col·laboració «estreta i franca» entre les administracions.

 

El cost del projecte de millores al Castell Monestir d'Escornalbou serà de més de 4 milions d'euros. | Carlota Vendrell


Comentaris

envia el comentari