Reus commemora el 80è aniversari dels bombardejos sobre la ciutat amb diverses recreacions

Desenes de milicians han representat la marxa al front aquest dissabte
La recreació s'està duent a terme al llarg del cap de setmana. | Laia Solanellas

 

Des de dimecres i fins diumenge, Reus commemora el 80è aniversari dels bombardejos de l'aviació feixista sobre la ciutat amb el projecte 'Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra'. L'associació Mandríl·lia ha programat exposicions, un espectacle central que es va estrenar divendres a la nit i que es repetirà aquest dissabte a la nit a la plaça del Mercadal, i diverses recreacions. Aquest dissabte, desenes de milicians han recreat la marxa al front, acompanyats de vehicles de l'època i mentre algunes avionetes sobrevolaven Reus. Marc Prades, del col·lectiu Mandríl·lia, ha explicat que, amb les recreacions, pretenen despertar «l'empatia» dels reusencs amb els fets que van passar al municipi fa 80 anys i també establir «un paral·lelisme» amb la situació de països que ara estan viuen un conflicte bèl·lic, com Síria.


Durant les jornades s'han programat tres recreacions, 'Marxa al Front', que s'ha celebrat aquest dissabte, una campanya de donació de sang amb el Banc de Sang programada divendres a l'antic Hospital de Sant Joan i 'Campament de defensa passiva', que simula la realització de les obres al refugi de la plaça del Mercadal i s'allargarà fins diumenge. El tret de sortida a les jornades va ser una xerrada a càrrec d'Ernest Benach, Roger Heredia i Toni Orensanz. L'associació cultural ha organitzat les jornades amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana.

 

Un dels espectacles centrals de l'esdeveniment és una 'macroperformance' on es barregen teatre, testimonis, llums, projeccions i música en directe, a la plaça del Mercadal. Divendres a la nit es va estrenar i aquest dissabte, a les 23.00 hores, es repetirà. Prades ha animat tothom a acostar-s'hi per participar-hi.

 

El centre de la ciutat ha viatjat 80 anys enrere. | Laia Solanellas

 


A 'Marxa al front' s'han unit desenes de reusencs, vestits de cap a peus com els milicians de l'època. Helena Sardà, coordinadora de l'activitat, ha explicat que van buscar molts documents per contextualitzar els fets i ser fidels a la vestimenta dels personatges: «granotes de treballadors, faldilles llargues per les dones, camises, mocadors, sense rellotges, sense ulleres», ha explicat. La marxa ha començat a la plaça de Prim, on els milicians s'han concentrat darrere de diversos vehicles de l'època, entre els quals un camió de l'exèrcit de l'Ebre. Els figurants han format per després marxar al front, amb el puny en alt i entonant crits de «Visca la República! Visca la llibertat!» o «No passaran!». Podeu veure aquí les millor imatges d'aquest acte. Comentaris

envia el comentari