Reus acollirà les jornades d'història contemporània Pere Anguera

Seran del dia 17 al 20 de maig
Presentació de les jornades d’història contemporània Pere Anguera | ReusDiari.cat

 

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, el Centre de Lectura i l'Ajuntament de Reus, conjuntament amb el grup de recerca sobre Ideologia i Societat a la Catalunya Contemporània del Departament d'Història de la URV, volen retre homenatge a Pere Anguera Nolla, historiador i mestre d'historiadors, a través de les jornades d'història contemporània Pere Anguera. Tal com ha recordat el president del Centre de Lectura, Xavier Filella, aquestes jornades volen ser «una continuïtat del Congrés Internacional Pere Anguera organitzat l'any 2011 al Centre de Lectura i al Campus Catalunya de la URV, per tal de recordar la figura del doctor Pere Anguera».


El simposi i les activitats proposades pel 2017 volen sustentar el diàleg i treball conjunt d'estudiosos i especialistes entorn d'uns grans temes que constituïren els principals eixos de la seva tasca investigadora i que s'inscriuen en les preocupacions fonamentals de la historiografia contemporània actual. Aquestes qüestions s'analitzaran a través del treball distribuït en quatre àmbits: història local: cultura, política i identitat; construcció d'identitats nacionals i mites, símbols i representació; liberalisme i antiliberalisme; i el carlisme i el catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya.

 

En aquestes jornades es plantejarà el balanç historiogràfic i presentaran a la discussió unes línies de treball amb les aportacions fetes i fixar punts clau de debat. També s'han organitzat activitats paral·leles a la Biblioteca Pere Anguera, que inclou la projecció del documental 'Tres segles i una veu' i la ruta «Llegir i caminar», la visita al fons Pere Anguera i la lectura de fragments de la 'Història General de Reus', dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat, a càrrec de Carme Just. Les inscripcions són obertes i s'han de fer a través de correu electrònic.


Dimecres, 17 de maig. Centre de Lectura de Reus

19.00 h Inauguració de les jornades a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el president de la Fundació Privada Reddis, Valero Camps; la coordinadora del grup ISOCAC, Montserrat Duch; i el president del Centre de Lectura, Xavier Filella.

19.15 h Carlos Forcadell (Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa): «El Historiador Pere Anguera: pasión y profesión».

20.00 h Montserrat Duch (Catedràtica d’Història Contemporània de la URV): «L’espoli franquista dels espais de sociabilitat catalans».

A continuació, col·loqui.

 

Dijous, 18 de maig. Centre de Lectura de Reus

19.00 h Borja de Riquer (Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la UAB): «Catalanitat, catalanisme i nacionalisme espanyol al segle XIX. Reflexions per a un debat constructiu».

19.45 h Pere Gabriel (Catedràtic d’Història Contemporània de la UAB): «Catalanitats i catalanismes dins el republicanisme federal el segle XIX. El cas de Rossend Arús i Arderiu».

20.30 h Ramon Arnabat (Professor d’Història Contemporània a la URV) i Xavier Ferré (Professor de pedagogia de la URV): «Un model català d’ateneisme».

A continuació, col·loqui.

 

Divendres, 19 de maig. Biblioteca Pere Anguera

10.00 h Joan Maria Thomàs (Professor d’Història Contemporània a la URV i ICREA Acadèmia): «La no nació catalana dels falangistes».

11.00 h Antoni Gavaldà (Professor de Didàctica de les Ciències Socials a la URV): «El fracàs de la col·lectivització agrària al camp com a model igualitari». 

En finalitzar les conferències es podrà visitar i conèixer el Fons Pere Anguera.

 

Dissabte, 20 de maig. Biblioteca Pere Anguera

10.00 h Projecció del documental 'Pere Anguera : tres segles una veu'. Comptarem amb la presència Natàlia Borbonès, David Fernàndez i Víctor Rubio, autors del documental.

11.30 h Presentació del projecte «Llegir i caminar», lectura de fragments de la 'Història General de Reus', dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat. La ruta anirà a càrrec de Carme Just i sortirà des de la Biblioteca Pere Anguera.Comentaris

envia el comentari