Un infermer de Reus, finalista d'un reconegut premi del món sanitari

Josep-Oriol Casanovas podria aconseguir el reconeixement 'Enfermería en Desarrollo' per la seva tesi
Josep Oriol Casanovas Marsal en una imatge d'arxiu.
Josep Oriol Casanovas Marsal en una imatge d'arxiu. | Cedida

 

Els premis 'Enfermería en Desarrollo' ja tenen als seus catorze finalistes, entre els quals es troba l'infermer de Reus Josep-Oriol Casanovas. Candidat al guardó de tesi doctoral, va presentar el seu projecte «Prototip pel monitoratge del dolor neonatal a través de l'aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial» realitzat a la Universitat Rovira i Virgili. El jurat d'aquest premi, un dels més prestigiosos dins del món sanitari, ha seleccionat els finalistes entre més de 200 candidatures provinents de l'Estat i altres llocs del món com França, Argentina o Mèxic.

 

Els nounats, especialment els que estan ingressats a cures intensives, han de passar amb freqüència per procediments de cura i diagnòstic que poden ser dolorosos o causar malestar. Un repte del personal d'infermeria és ser capaç de reconèixer i avaluar el dolor del nounat, ja que aquest no ho pot expressar i depèn que la resta sàpiguen identificar-ho. La tesi de Casanova, consisteix en la creació d'una eina informàtica que és capaç de donar el nivell de dolor que sent el nounat dins d'una escala de valors preexistent. Això ho fa utilitzant els registres de paràmetres conductuals del bebè presos amb una càmera i un micròfon i els paràmetres fisiològics mesurats a través d'una màquina de monitoratge. L'eina realitza la valoració de les dades i la registra a temps real, a més d'avisar al professional sanitari en cas de detectar un valor d'alarma o la necessitat d'atenció.

 

Els professionals d'infermeria participen activament en la disminució del dolor dels seus pacients però el sistema de protocols que s'utilitza per avaluar el nounat ha tingut fins ara una manca: el registre del dolor. El dolor és una dada clínica important i el seu monitoratge constant permet a la infermeria «incloure la valoració del dolor com a cinquena constant vital», explica Casanovas.

 

Els guardons estan organitzats per la revista 'Enfermería en Desarrollo' i els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l'acte de lliurament dels premis, dijous que ve, 23 de novembre, al teatre Fernando de Rojas de Madrid.
Comentaris

envia el comentari