Tecnologia al servei de l'aigua: les novetats a Aigües de Reus

Aigües de Reus té previst substituir els comptadors de la ciutat perquè els usuaris coneguin tota la informació sobre el seu consum i puguin estalviar diners
L'aplicació per a mòbils d'Aigües de Reus és una excel·lent eina. | Cedida

 

Aigües de Reus ja ha iniciat la renovació de part del parc de comptadors de la ciutat, amb l’objectiu de substituir progressivament els actuals per d’altres que permeten el sistema de telelectura. Es tracta d’un sistema innovador de lectura a distància dels comptadors amb què el client pot consultar el seu consum d’aigua en qualsevol moment i que, per tant, està en consonància amb la filosofia de les smart cities. I és que en el cas de l’aigua la tecnologia ja ha canviat la manera com ens relacionem amb les subministradores. A Reus l’empresa responsable del servei, Aigües de Reus, ofereix als usuaris aplicacions que conviden a estalviar en la factura, lectures dels comptadors via telèfons mòbils intel·ligents, factures electròniques i altres eines que permeten saber als ciutadans fins i tot el cabal d’aigua que reben a cada moment.

 

Entre altres coses, la telelectura que ara comença a implantar-se permetrà als ciutadans conèixer en temps real el seu consum, així com configurar alarmes que avisin en cas que se superi un consum determinat o detectar, fins i tot, un possible escapament. Es potencia així la informació al client, afavorint l’ús responsable i l’estalvi de l’aigua. El sistema, però, tot just ara comença a instal·lar-se i encara han de passar uns mesos fins que els primers comptadors amb telelectura entrin en funcionament. La implantació a tota la ciutat es prolongarà durant els pròxims quatre anys. Segons el regidor  d'Innovació, Empresa i Ocupació a l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, «estem absolutament convençuts que els serveis tecnològics són cada dia més necessaris perquè apropen l’empresa als ciutadans i alhora contribueixen a l’estalvi d’aigua i la millora del servei a la ciutat». Des d’aquesta perspectiva, la companyia de subministrament i abastament d’aigua de Reus aplica de manera continuada diversos projectes tecnològics, adreçats exclusivament als abonats de l’empresa de cara a millorar el servei i l’atenció al client.

 

Aigües de Reus té previst modernitzar els comptadors de la ciutat. | Cedida

 

Grans consumidors

Malgrat que el projecte de telelectura faci ara el seu gran pas endavant a la ciutat, des del 2008 Aigües de Reus ja posa a la disposició d'empreses amb major consum una eina que els permet saber, mitjançant la pàgina web, tots els detalls sobre els seus hàbits de consum d'aigua. Aquesta eina, que és adaptable a les necessitats de l’usuari segons la informació que cada empresa desitgi consultar, permet avaluar el consum d’aigua segons quins siguin els processos de cada empresa i comprovar si s’adapten a les expectatives de consum. De la mateixa manera es pot calcular quin és el consum d’aigua en funció dels processos productius actius. L’eina també permet detectar els consums irregulars, excessius o derivats d’avaries, optimitzant un recurs que, a part de ser escàs, cada vegada té una major importància pel que fa al compte d’explotació d’algunes empreses. Tot això és possible gràcies al fet que Aigües de Reus té instal·lats en aquestes empreses comptadors d’aigua electrònics que permeten emmagatzemar una gran quantitat d’informació. Aquesta informació és periòdicament recopilada i bolcada a la web d’Aigües de Reus, que disposa d’un software que analitza aquesta informació i permet presentar-la d’una manera útil i fàcilment intel·ligible per l’usuari.

 

Estalvi ciutadà

Si aquesta és una fórmula de control i estalvi que fins ara tan sols ha existit per a grans empreses, Aigües de Reus també en disposa d’altres pensades per a tots els ciutadans. És el cas d’una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes que informa els ciutadans de les possibilitats d’estalvi en la seva factura de l’aigua. L’aplicació per a mòbils (operativa amb iOS i Android) és totalment gratuïta i pot descarregar-se encara que no se sigui client de la companyia. L’aplicació permet que els usuaris coneguin els litres d’aigua per habitant i dia que consumeixen a casa i la seva equivalència en euros. També informa a l’usuari si el seu consum s’adequa als estàndards de consum responsable i si està per sobre o per sota de la mitjana de la ciutat. En definitiva, l’operatiu permet saber de manera dinàmica i senzilla quanta aigua per habitant i dia consumeix cada abonat, quina despesa per litre representa exactament i quines possibilitats d’estalvi real (en litres i euros) hi ha en cada cas. De la mateixa manera, l’aplicació és una invitació als ciutadans a apropar-se, conèixer millor i prendre consciència de la seva factura de l’aigua, és per això que es requereix als usuaris un seguit de dades bàsiques com són els metres cúbics i dies facturats en cada domicili, el nombre d’habitants que hi viuen i l’import en euros de la factura

 

També a través del telèfon mòbil els ciutadans de Reus poden controlar la lectura dels seus comptadors i enviar-la a Aigües de Reus, així queda registrada a l'apartat «Les meves sol·licituds» de l'Oficina Virtual d'Aigües de Reus. És en aquest espai del web on tots clients podran consultar les seves lectures sempre que ho vulguin, de la mateixa manera que poden tenir ben controlat l’històric de les seves lectures. Des d'allí també es poden fer gestions relacionades amb el contracte, com consultar les factures i treure'n un duplicat, sol·licitar la factura electrònica, domiciliar o modificar les dades de pagament, modificar l'adreça de correspondència i altres dades contractuals, facilitar la lectura del comptador, fer un canvi de nom o contractar nous subministraments i formular consultes, queixes o suggeriments. A més, es poden activar alertes per correu electrònic o SMS que facin referència a la correspondència més urgent o interessant com les notificacions d'un excés de consum. 

 

D’altra banda, Aigües de Reus activarà en breu un nou canal de pagament de factures per l’Oficina Virtual, que integrarà l’actual operativa de gestió de sol·licituds i el servei de passarel·la de pagament de les entitats col·laboradores de gestió bancària contractades per Aigües de Reus. Aquest nou canal permetrà realitzar pagaments amb targetes de qualsevol entitat o mitjançant un número de compte corrent. De la mateixa manera, els 50.000 abonats d’Aigües de Reus ja poden consultar la seva factura electrònica a l’oficina virtual, una iniciativa que mira de facilitar l’accés dels ciutadans als serveis públics alhora que significa una important mesura d’estalvi.

 

Imatge d'arxiu. | CambrilsDiari.cat.

Millora de l’eficiència

Però el concepte smart city no posa tan sols èmfasi en la incorporació de sistemes intel·ligents adreçats als consumidors. En parlar de solucions smart city un dels seus principis fonamentals radica en la implantació de sistemes que garanteixin una major eficiència en les xarxes de distribució i subministrament de l’aigua potable. En aquest sentit, la xarxa de distribució de la ciutat de Reus ja disposa de sistemes de monitoratge que, per exemple, permeten visualitzar en temps real les variables de cabals i de pressions a tota la xarxa de distribució. Igualment, mitjançant un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG), es disposa d’informació geogràfica de totes les xarxes i de tot un seguit de dades, detalls i paràmetres que permeten detectar possibles incidències o avaries d’una manera ràpida i eficient.

 

Solucions tecnològiques avançades també s’han implantat en la xarxa de sanejament. Així, s’apliquen mètodes de modelització permanent mitjançant models matemàtics avançats —el que es coneix om SWMM o Storm Water Model Management— amb l’objectiu d’analitzar detalladament el comportament de la xarxa de clavegueram i fer-ne una diagnosi que permeti millorar el seu rendiment. La implementació de pluviòmetres i sensors de nivell i cabal en la xarxa per tal de fer models de previsió de pluges i comportament, és una altra de les solucions tecnològiques que ja s’aplica per a una gestió dels recursos acorde amb els temps actuals.

 
Comentaris

envia el comentari