Les malalties que hi pot haver darrere del mal alè dels gossos

Mantenir una boca sana en els nostres gossos és la nostra responsabilitat, en cas contrari podria acabar amb malalties
Una boca neta us pot estalviar problemes en un futur. | Laia Solanellas

 

De la mateixa manera que els humans hem de dur una higiene bucal adient, no només per conservar en bon estat la seva dentadura sinó també per evitar malalties, els gossos no són diferents de nosaltres. Tanmateix és habitual que no li donem importància a la dentadura de les nostres mascotes i només ens recordem d'ella quan comença a fer mala olor. El mal alè, o l'halitosi, és un problema molt comú entre els animals que viuen en cases i no només és molest per la seva olor, sinó que és perillós per a la salut del nostre gos, ja que pot derivar en malalties més serioses. És per això que des de Bitxus Clínica Veterinària recomanen dur una higiene dental adequada entre els nostres peluts i així evitar maldecaps majors en un futur.

 

El mal alè dels gossos ve causat, molts cops, per la tosca (conegut com 'sarro') que es forma a les dents. Els animals que viuen a les cases tenen més tendència a acumular tosca perquè molts cops mengen aliments que no són pinso, però a més els gossos petits encara tenen més probabilitats de patir les conseqüències perquè tenen les dents més petites i apegades fent que el menjar quedi encallat. La tosca, igual que amb els humans, es forma perquè es crea una placa dento-bacteriana a la qual s'hi van quedant restes de menjar que a poc a poc es va descomponent, així com calci i bacteris, una barreja que acaba desembocant en una desagradable olor que molts cops es pot sentir fins i tot a distància. La tosca a les dents dels gossos normalment s'acumula en superfícies rugoses com a les dents i sota les genives, fent que s'inflamin i acabin causant un problema de gingivitis, la qual debilita l'os i fa més feble la unió entre les dents i la mandíbula, convertint-se finalment en una malaltia periodontal. Un cop s'ha arribat en aquest punt, si no s'intervé, fins i tot es poden arribar a perdre peces dentals, a banda d'exposar-se a greus infeccions a l'estómac i a la sang.

 

S'ha de vigilar la higiene dental dels nostres gossos. | Laia Solanellas

 

Com s'arriba en aquest punt en què una mala higiene dental pot derivar en greus malalties? Ben fàcil. Els gossos no suen com les persones per eliminar la calor corporal, sinó que ho fan pels coixinets que tenen sota les potes, pel nas i esbufegant. És en aquest cas, esbufegant, que inhalen molt d'aire i quan ho fan s'emporten amb ell els bacteris i tot el que compon la tosca (sarro), portant cap als pulmons tots aquests elements que els hi acaben provocant problemes respiratoris. A més, com que l'aire dels pulmons oxigena la sang que va directament al cor, també els pot acabar provocant infeccions coronàries. Finalment, aquests bacteris també poden arribar fins al sistema digestiu, provocant infeccions intestinals, vòmits i altres complicacions.

 

Com evitar el mal alè i tot el que comporta?

Si seguim uns passos molt bàsics per a la salut del nostre gos podrem evitar arribar en aquest complicat punt i estalviar-nos disgustos. Visiteu el vostre veterinari de confiança i demaneu una neteja bucal per al vostre gos. A més, a casa, també renteu-li les dents a l'animal com a millor mètode de prevenció, amb tres cops a la setmana és suficient. Existeixen raspalls de dents especials per a gossos, però el més important és no utilitzar mai pasta de dents per a humans, ja que si se la traguen els pot causar lesions a l'estómac, així que haureu de comprar pasta de dents especial per a animals que a més tenen sabors especials que els hi encantaran.

 

Un altre mètode eficaç de prevenció és tenir cura de la seva alimentació i no excedir-se donant-li's menjar fet a casa o menjar de llauna. També existeixen llaminadures en forma d'os o bastons especials per a mantenir la higiene bucal dels gossos, tot i que si en compreu heu de tenir en compte que comptin amb un sistema enzimàtic que actua a la matèria orgànica que hi ha a les dents i la disminueix. Finalment, una bona solució també és comprar joguines que són específiques per a netejar les dents dels gossos, ja que no estan fetes de plàstic i tenen una forma especial que els passa entre les dents, netejant-les.

 

Per acabar és important saber que no necessàriament el mal alè dels gossos és causat per una mala higiene bucal. Si el nostre gos té halitosi i no té tosca (sarro), aneu al vostre veterinari perquè la mala olor podria ser causada per altres factors com diabetis, problemes renals, etc.
Comentaris

envia el comentari