Els cursos per a nouvinguts a Reus els permeten «guanyar en autonomia»

S'oferten cursos sobre llengua, sobre societat i sobre món laboral per als immigrants que arribin a Reus
Imatge d'una de les sessions del curs
Imatge d'una de les sessions del curs | Jordi Olària

 

Una vintena de persones participen, cada mes, en els cursos per a nouvinguts a la ciutat de Reus. Els ofereix la Generalitat de Catalunya i els organitza la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament des de l'any 2015. A través d'una setmana de sessions, es transmet a qui s'hi matricula les primeres nocions bàsiques de llengua, societat i legislació laboral per tal que puguin sentir-se inclosos a la societat.

Guanyar en autonomia personal

El programa ofereix un curs sobre coneixements lingüístics, un altre sobre societat i un darrer sobre el món laboral. En el cas del primer se'ls aporten nocions bàsiques de llengua per poder-se comunicar; en el cas del segons, sobre el funcionament de la societat, les administracions públiques i el que els pugui servir per sentir-s'hi inclosos; i en el cas del darrer quins drets i deures tenen en el món laboral per tal que puguin buscar i trobar feina de manera més eficient.


 

«Sempre has de buscar algú que t'ajudi»

Una de les persones que segueix aquests cursos és la Zohra El Mouhajir, i explica que ho troba una molt bona iniciativa. «Hi ha gent que no sap res, de la societat, i sempre has de buscar algú que t'ajudi; amb aquest curs guanyes autonomia». Ella se'n va assabentar per una mare de l'escola on porta la canalla i ho recomana sense pensar-s'ho a qui acabi d'arribar a Reus i provingui d'un país o una cultura notablement diferents.

«No ens podem oblidar de la primera generació»

Aquests cursos es van dissenyar pensant en els nouvinguts que fes menys d'un any que havien arribat a la ciutat, però no estan tancats a altres perfils socials. Des de la regidoria s'explica que han anat a més a causa del boca-orella, i que la dinàmica és bona, però que no es pot quedar en l'oferta de cursos com a única eina d'inclusió. La regidora de l'àmbit, Montserrat Vilella, explica que «aquest és el pas que donem com administració, després falta la societat».


 

Els cursos volen assegurar que tots els perfils sociològics possibles se sentin part de la societat on ara viuen. «Perquè algú pugui desenvolupar el seu projecte de vida ha de ser part de la societat», manté Vilella, qui recorda que les generacions posteriors a les que immigren poden sentir-se acollits a través de l'escolarització, però «no ens podem oblidar de la primera generació, perquè la segona pot haver nascut aquí, però és possible que no s'hi senti, d'aquí».

 

Ampliar i adaptar l'oferta

Per tal de no deixar aquesta primera generació desatesa, els cursos s'ofereixen a qualsevol persona immigrada malgrat es pensessin, inicialment, per a aquelles persones que fes menys d'un any que vivien a la ciutat. La Malika Ayadi, tècnica d'acollida de l'Ajuntament de Reus, explica que la majoria de persones que decideixen participar en els cursos efectivament fa menys d'un any que són a Reus, però que no és l'únic cas.


 

Aquests cursos es duen a terme, tal com es fa avui en dia, des de l'any 2015, quan es va començar a desplegar la Llei d'Acollida de la Generalitat aprovada l'any 2010. Aquest canvi legislatiu va provocar canvis en el sistema d'acollida que, per altra banda, eren necessaris. Vilella explica que «com a país teníem una oferta d'acollida pensada per la immigració d'abans de 2005, quan majoritàriament era d'altres llocs de l'Estat, i els cursos s'han adaptat a la nova realitat».

 

Aquesta nova realitat també la constata la Malika Ayadi, que imparteix classes a les sessions amb una àmplia varietat de procedència dels alumnes, des del Perú fins a Geòrgia passant per Paquistan o el Marroc. En canvi, tots ells tenen les mateixes necessitats o, almenys, necessitats comunes, «se'ls ha d'informar sobre la societat catalana, les institucions, les lleis...» explica Ayadi.
Comentaris

envia el comentari