Reus acull la IV Trobada de Cançó Improvisada d'Instituts

La quarta edició que organitza l'Institut Salvador Vilaseca ha rebut a alumnes d'altres indrets de Catalunya per a crear cançons on l'enginy és el protagonista
 
Moment d'improvisació d'un dels alumnes
Moment d'improvisació d'un dels alumnes | delCamp.cat

 

Avui s’ha celebrat la IV Trobada de Cançó Improvisada d’Instituts al Teatre Bartrina de Reus. Hi han participat alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO dels centres Sant Nicolau de Sabadell, Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès i Salvador Vilaseca de Reus. La Trobada com cada any ha rebut el suport de la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’ajuntament de Reus. A més aquest any la proposta s’inclou dins de la programació de Reus Ciutat de la Música 2018. A l’acte també hi ha col·laborat l’entitat Carrutxa i els glosadors Mireia Mena i Guillem Baulies. Els glosadors han acompanyat als nens i nenes a dalt de l’escenari, i han estat els encarregats de posar la música a les gloses que creava l’alumnat.


La trobada, com cada any, s’ha organitzat en forma de concurs i els alumnes s'hi han distribuït en quatre equips per a participar-hi. Els nens i nenes s’han barrejat entre tots tres instituts per tal d’aconseguir millors sinergies d’equip. Totes les improvisacions creades per ells han estat valorades per un jurat format per una representant de la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’ajuntament, un representant de La Carrutxa, i dues representants dels instituts convidats procedents del Vallès.

 

Els diferents equips pensant noves rimes
Els diferents equips pensant noves rimes | delCamp.cat

 

 

Glosadors d'alt nivell

Gràcies a la conducció cantada i musicada dels glosadors professionals, el concurs de gloses ha començat amb la primera prova: presentar-se al jurat i a tot públic. Els participants ho han hagut de fer amb la condició que expliquessin què han esmorzat. Un cop acabada la primera, la segona ha pujat de nivell cantant nyacres de l’Empordà fent ús d’un dels objectes disponibles a l'escenari. Amb aquesta prova els alumnes dels tres instituts han demostrat tenir molta inventiva i una gran capacitat d’improvisació. El nivell de les participants a continuïtat estant renyit amb la tercera prova: cantar un garrotin a través d’una situació determinada. Finalment la quarta prova presentada per Mena ha estat la de cantar un garrotin per convèncer al jurat de per què cada un dels grups havia de ser el guanyador. Mentre el jurat deliberava i decidia el guanyador del concurs, s’ha fet un torn de ‘micro obert’ per tal que tothom participés. Aleshores s’han animat a participar professors i alumnes de tots els centres educatius.

Improvisació cantada amb objectes
Improvisació cantada amb objectes | delCamp.cat

 

 

La Trobada ha arribat a la cloenda amb l’entrega de premis. El jurat ha confessat que la qualitat dels participants ha estat molt alta, potser de les millors edicions que han presenciat. Els quatre equips participants han rebut mencions per haver destacat en algun aspecte de la tècnica glosadora, però l’equip guanyador d’aquesta edició ha sigut l’equip groc. L’organitzadora d’aquesta trobada, la professora de música de l’Institut Salvador Vilaseca, ha fet una menció especial a l’alumna que ha creat el cartell promocional de la Trobada i a la professora de Visual i Plàstica de l’institut, que és qui ha creat els guardons d’enguany.


Un treball pedagògic diferent

La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà ha destacat els «avantatges que ofereix la pràctica de la cançó improvisada a les escoles i instituts.» Aquest tipus d’activitats promouen la pràctica de la llengua oral catalana i el coneixement de la música popular catalana a través d’una trobada amb altres instituts, fet que també permet conèixer altres nois i noies que gaudeixen de la pràctica de la cançó improvisada.

 

La professora de música l’Institut Salvador Vilaseca, Carme Duran, valora la pràctica de la glosada catalana a les aules ja que «té un gran potencial pedagògic i he vist que pels alumnes això podia ser un revulsiu». Es potencia el treball de la llengua catalana, fet que és molt important en un institut on hi ha molts alumnes que no tenen el català com a primera llengua i que gràcies a la creació de rimes improvisades practiquen la llengua d’una manera diferent. La professora treballa amb alumnes de 1r d’ESO durant tot el curs i «fan quartetes, fan la rima, hi ha de posar enginy, saber què volen dir i trobar les paraules adients per dir-ho.». Quan arriba el dia de la trobada els que tenen menys vergonya i se’ls dona ve glosar són els que pugen a l’escenari. Mena parla del resultat final que «amanit amb la música de les nyacres i els garrotins, tot fa xup-xup i veus com molts alumnes comencen a entendre què és la glosa i aleshores es llencen a improvisar.»

Cloenda de la IV Jornada de Cançó Improvisada d'Instituts
Cloenda de la IV Jornada de Cançó Improvisada d'Instituts | delCamp.cat

 

L'origen del projecte

Els instituts convidats d’aquest any repeteixen l’experiència, ja que ja havien visitat Reus en dues altres ocasions. L’Institut Salvador Vilaseca, a través de l’organització de Carme Mena, ha estat l’amfitrió dels dos altres instituts. Aquesta proposta prové de la iniciativa de l’Associació Cor de Carxofa, entitat que treballa la música popular catalana. Aquest treball va començar a una escola de primària a Cassà de la Selva i s’ha anat estenent per tot el territori a través de totes les edats.

 

 

Molts centres de les comarques de Girona i Barcelona fa anys que participen en aquest projecte de portar la improvisació cantada a les aules. A Reus, l’Institut Vilaseca és pioner al camp de Tarragona en portar la cançó improvisada com a eina pedagògica, i crear aquest tipus de trobades amb instituts d’arreu del territori que també fan glosa. De fet, Carme Duran convida a altres docents de centres educatius de Reus i voltants a unir-se al projecte i adquirir la cançó improvisada com a activitat a les aules, així com també estan oberts a rebre instituts d’altres indrets de Catalunya disposats a participar d’aquesta trobada anual al Teatre Bartrina.Comentaris

envia el comentari