El Museu de Reus obre una exposició sobre la història de la ciutat

«Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat» és un recorregut pels canvis físics i socials de la ciutat
Imatge de la presentació de l'exposició al Museu de Reus.
Imatge de la presentació de l'exposició al Museu de Reus. | cedida

 

El Museu de Reus, ubicat a la plaça de la Llibertat, acollirà a partir d'aquest dijous, 17 de maig, l'exposició «Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat». Es tracta d'una proposta per a conèixer diferents aspectes de la història de la ciutat i com s'ha anat configurant físicament. L'exposició consta d'un recorregut, que no vol ser exhaustiu, pels grans àmbits que han condicionat la vida de les persones i el desenvolupament urbà, com la defensa de la vila —les muralles—, la necessitat d'abastir-se d'aigua, el mercat i el comerç, les fonts d'energia i la producció industrial, o la sanitat, entre altres. Tot això, fent referència a alguns dels edificis més representatius de la ciutat, alhora que es recorden alguns que han desaparegut. 


Es podran trobar objectes històrics 

Agafant el títol d'una coneguda obra de Güell i Mercader, «Coses de Reus», la mostra vol ser una miscel·lània que engresqui el visitant a redescobrir la ciutat i també el seu museu. L'exposició presenta una considerable quantitat d’objectes que habitualment es conserven a les sales de reserva, des de pedres d’antics edificis a estris de la vida quotidiana, que un ampli desplegament d’imatges, ubica en un passat més o menys llunyà. S'hi trobaran fites i una creu de terme, dovelles amb escuts de diversos edificis, la primera pedra del canal de Reus a Salou, antigues fonts com la de la Farinera, el Jueu del Raval, dues àligues de ferro forjat o una teiera, atuells de terrissa, mesures, o estris per a la il·luminació, entre altres.

 

L’exposició integra, a més, peces que es troben permanentment instal·lades a les sales de la plaça de la Llibertat: des de les inscripcions romanes que hom troba a l’entrada del museu, a l’escut de l’antiga sedera Puig i Carcereny, o el conjunt al·legòric que coronà la façana de la Casa de la Vila, des de mitjan segle XIX fins al primer terç del segle XX. I recorda i referma el valor de les obres que mostren les altres sales d’exposició del museu.

 

Imatge de l'exposició «Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat».
Imatge de l'exposició «Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat». | cedida

 

Tot plegat, convida a acostar-se al Museu que amb aquesta exposició temporal de llarga durada, les sales permanents dedicades a l’art gòtic i la sala d’artistes reusencs, a més de les etnogràfiques, com la dedicada a l’oli i la ben coneguda «Ara toca festa», configuren una oferta prou atractiva tant per a la ciutadania reusenca com per als visitants de fora vila que vulguin descobrir la ciutat i endinsar-se en el seu passat.

 

«Coses de Reus» vol ser un primer cop d’ull que motivi a aprofundir en el coneixement de la ciutat de Reus i la seva història. En aquest sentit, l’exposició comptarà amb un programa de visites guiades, tallers i altres activitats complementàries. L'exposició es podrà visitar durant tot un any, fins al mes de maig del 2018.
Comentaris

envia el comentari