Denuncien un ús fraudulent en la concessió d'aigua del riu Siurana per abastir el Baix Camp i el Tarragonès

La CUP presenta mocions de suport al Priorat, que es queixa de problemes de sequera
Imatge general de la presa de Siurana
Imatge general de la presa de Siurana | ACA

 

Disputa oberta per l'aigua del riu Siurana. Des del Priorat es denuncia que s'està fent un «ús fraudulent» en l'acord per la concessió d'aigua del Siurana. Veïns d'aquesta comarca, aplegats sota la plataforma Siurana Viu, asseguren que l'aigua del pantà de Siurana desviada a la riera de Riudecanyes es destina majoritàriament a usos industrials i d'oci —no previstos en la concessió inicial—, en comptes d'usar-se amb fins agrícoles o per a l'ús de boca. Precisament aquest estiu alguns pobles del Priorat es queixaven de problemes de sequera per culpa d'aquest transvasament d'aigua de la conca del Siurana cap al territori del Baix Camp i el Tarragonès. La plataforma, que avui ha rebut el suport també d’alguns regidors de la CUP, demanen que es revisi aquest antic acord de gestió entre conques, que es remunta a la dècada dels anys cinquanta.

 

A través de diverses mocions presentades als consells comarcals —al Priorat, aprovada per unanimitat aquest juliol i aquest dimarts al del Baix Camp— i properament a la Diputació de Tarragona, els anticapitalistes donen suport a aquesta reivindicació per garantir el cabal ecològic del riu Siurana.  Així, es proposa crear una taula de debat per revisar aquesta concessió, que era «per a tota la vida». «Des del Priorat no es discuteix tant que aquesta aigua no pugui ser utilitzada per aquella gent que ho necessiti, però no per a usos no permesos», ha reiterat el diputat cupaire Sergi Saladié. Saladié ha exposat que l'aposta de la CUP, dins de la Nova Cultura de l'Aigua en el marc del procés constituent que es vol iniciar a partir de l'1 d'octubre, passa per fomentar que «les conques siguin autònomes i s'autoabasteixin de la seva aigua i evitar els transvasaments entre conques». 
Comentaris
Tarragoní prioratí
Tot el meu suport a aquesta reivindicació. No ha de ser un disputa entre territoris sino entre els interessos econòmics i els que estimem la natura i entenem que les coses es poden fer de forma més respectuosa

envia el comentari