La Plataforma pel Riu Siurana carrega novament contra el transvasament d’aigua a Riudecanyes

La plataforma ha denunciat la falta d’aigua en aquest riu, un fet que es produeix des de fa uns anys
Imatge de diverses pancartes en contra del transvasament d'aigua a Riudecanyes. | Facebook

 

La Plataforma pel Riu Siurana ha denunciat la falta d’aigua en aquest riu, un fet que es produeix des de fa uns anys com a conseqüència del seu transvasament a l’embassament de Riudecanyes. Segons ha explicat la plataforma, la Comunitat de Regants de Riudecanyes té una concessió de fins a 4 metres cúbics per segon i critiquen que es tracta d’un cabal d’aigua «infinitament superior» al que pot generar la conca del Siurana en condicions normals. A més també han apuntat que no es respecta el cabal de 200 litres per segon pels aprofitaments aigües avall de la resclosa per als municipis de Torroja, Gratallops i Poboleda. Així, davant d’aquest context, l’entitat ha tornat a carregar contra aquesta problemàtica i ha demanat que es revisi el transvasament a Riudecanyes, que titllen d’estar obsolet.


A més, la plataforma recorda que en el punt d'inici del transvasament, l'Agència Catalana de l'Aigua va recomanar un cabal ecològic pel Siurana d'1,9 hectòmetres cúbics. Així com va fixar una sèrie de punts per garantir l'abastament i acomplir els cabals de manteniment de les conques dels rius de Tarragona. Cal destacar que algun d'aquests punts són la posada en marxa d'una xarxa de noves fonts a partir de l'aprofitament d'aigües depurades, la construcció de diversos pous, la connexió entre els embassaments de Riudecanyes i el Catllar o el trasllat d'aigua de la dessalinitzadora del Foix.

 

D'aquesta forma, s'hauria respectat la legislació i s'hauria evitat que el riu patís tant. Segons la plataforma, «Totes aquestes mesures no només garantien els objectius ambientals, sinó també l'abastament per a tots els usos. Però malauradament no s'han executat i en canvi el departament de Territori de la Generalitat continua planificant projectes de consum d'aigua grans i insostenibles com el de Barcelona World». Finalment, demanen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i a l'ACA que planifiquin «respectant la legislació» per evitar mals majors durant els pròxims anys.
Comentaris

envia el comentari