Ulldemolins, a punt per la gran cita gastronòmica de la truita d'espinacs amb suc

Durant el cap de setmana el municipi ha preparat una agenda plena d'activitats al voltant d'aquest plat
Durant el diumenge es podrà degustar la truita amb suc d'Ulldemolins. | Carles Cabós

 

Una de les cites més importants de l'any per Ulldemolins és la gran diada gastronòmica de la truita d'espinacs amb suc, el plat tradicional de la comarca que serveix per promocionar també el municipi i la seva gastronomia. Aquesta diada va néixer l'any 1982 quan els veïns d'Ulldemolins van decidir reunir-se per degustar aquest plat casolà típic de la Quaresma i després ho van convertir en una festa en la qual es convidava tota la població i la gent de fora a degustar aquesta delícia gastronòmica típica de la zona, i que es remunta molts anys enrere, quan els agricultors anaven a fer l'oliva i havien de passar molts dies fora i així podien preparar una salsa amb ingredients que tenien a mà i podien escalfar les truites.

 

En aquest sentit Ulldemolins ha organitzat durant tot el cap de setmana, el dissabte 11 i el diumenge 12 de març, una agenda plena d'activitats al voltant de la zona i aquest plat per poder així descobrir-los. Els actes començaran el dissabte 11 de març a les 10.00 hores amb la caminada popular «Descobrint els paisatges del silenci», que sortirà des de l'Oficina de Turisme. A les 17.00 hores del mateix dia s'inaugurarà l'exposició «Insectes del Montsant» del Parc Natural del Montsant, que es farà a cal Borrull, ubicat al carrer Saltadora 12. Mitja hora més tard, a les 17.30 hores, a la plaça del Ton es farà un espectacle d'animació al carrer, «La Clavellinera», amb balls tradicionals del Priorat.

 

El municipi s'omple de gom a gom per aquesta gran cita gastronòmica. | Carles Cabós

 

El diumenge 12 de març, però, serà el gran dia, en què tothom podrà degustar la truita d'espinacs amb suc i els productes locals mitjançant la compra de la moneda de les jornades, els molinets, què es podran bescanviar per tastets. La jornada començarà a les 08.30 hores amb l'esmorzar popular amb pa torrat i llonganissa o arengada, tot regat amb oli d'Ulldemolins i Vins del Silenci. Es durà a terme davant de les Escoles i durarà fins a les onze del matí. A partir de les 11.00 hores s'iniciaran les degustacions de truita d'espinacs amb suc per part dels restauradors locals i altres bons metres cuiners. Els establiments que hi participaran són la Fonda Toldrà, el Restaurant Montsant Park, el Restaurant La Graella, el Bar el Celler, els cuiners locals i l'Associació de Dones La Carena. També des de les onze de matí i fins a els dotze del migdia es rebran les Cassoles de Truita que es presentin a Concurs, a la plaça del Loreto, i a partir de les 11.30 hores es farà l'elaboració de la 4a Mostra i Taller de Truita en Suc adreçada pels més petits del poble. Aquesta mostra comptarà enguany amb un convidat molt especial, un representant del conegut programa de televisió Mastercheff Junior. A les 12.00 hores està prevista la Missa Major a l'Església de Sant Jaume.

 

El diumenge continuarà amb la Taula del Jurat, de les 12.30 a les 13.30 hores, en la qual es valoraran els tastos i s'atorgarà el nomenament del Millor xef de Truita 2017 en la categoria adult i junior, valorant la millor truita i la millor presentació. Paral·lelament a aquest acte també es farà una demostració de l'elaboració de la truita d'espinacs amb suc per part dels guanyadors i guanyadores de l'any anterior.  A banda d'aquestes activitats programades, durant tot el matí es faran degustacions i mostres de productes locals i quilòmetre 0 que formen part del projecte «De Montsant a Taula». Aquestes mostres compten amb la col·laboració de diversos establiments: la Cooperativa Agrícola d'Ulldemolins, el Celler Serra Major, la Pastisseria Pepi, el Forn de Pa Floro, la Carnisseria Prieto, Formatges Pizarro, Cervesa Artesana d'Escaladei, etc. També es podrà descobrir la zona amb els estands de promoció turística local i comarcal, i els més petits i també els gran podran gaudir amb els jocs tradicionals o la jazz band d'animació que amenitzarà la jornada pels carrers del municipi. A més, també es podrà gaudir d'un Mercat d'Artesania on hi trobareu productes de tota mena, al Pla de l'Església.

 

La truita d'espinacs amb suc d'Ulldemolins és un plat típic de la zona. | Carles Cabós

 

Sortegem paquets de tiquets de degustació per l'esmorzar popular

Des de PrioratDiari.cat volem premiar els nostres lectors amb 3 'packs' de 8 degustacions cadascun pels tastos gastronòmics que ofereixen els restauradors locals durant el diumenge 12 de març. Cada 'pack' està valorat amb 10 euros i permet fer 8 degustacions. Per participar al sorteig només cal que ompliu el formulari que trobareu més avall amb les vostres dades, teniu temps per fer-ho fins al dijous 9 de març a les 15.00 hores. Recordeu que només us hi podeu inscriure una vegada, en cas contrari sereu eliminats de la llista de participants, molta sort!

 

SORTEIG TANCAT

 

I les persones guanyadores són:

 — Montserrat Ciurana Juncosa de Les Borges del Camp

 — Tania Domenech Sabate de Falset

 — Jordi Miró Pedret de Cornudella de Montsant

 

 

Enhorabona als guanyadors! En breu ens posarem en contacte per explicar-vos com heu de procedir per recollir el premi. A la resta de participants, us volem donar les gràcies per haver-hi participat i us animem a continuar participant en futurs sortejos i promocions, i per descomptat que continueu llegint PrioratDiari.cat. Per qualsevol dubte us podeu posar en contacte a través del correu [email protected].




Comentaris

envia el comentari