El Priorat haurà d'esperar al 2019 per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco

El Consell de Patrimoni Històric espanyol opta per presentar Risco Caído, a Gran Canària
El Priorat haurà d'esperar per ser patrimoni munidal de la Unesco. | Prioritat

 

El paisatge del Priorat no ha estat seleccionat com a candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco el 2018. El Consell de Patrimoni Històric ha aprovat aquest divendres la presentació de «Paisatge Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària» com a candidata per Espanya a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco per a l'any vinent. L'associació Prioritat, que agrupa el teixit socioeconòmic i cultural de la comarca, ha treballat per impulsar la candidatura que reconeix el seu paisatge agrícola des del 2007. El Sitio del Retiro y del Prado, a Madrid, també optava a ser seleccionat, però ha estat desestimat igual que la candidatura catalana.


Tot i no ser escollida enguany, els membres del Consell del Patrimoni Històric han tingut molt en compte el contingut del dossier de candidatura i, de manera especial, l’apartat del sistema de gestió i de protecció que l’acompanya, que han considerat excepcional. Consegüentment, es continua treballant per reforçar els valors universals excepcionals de la candidatura per tal que, el proper febrer de 2018, sigui presentada al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO per a ser inscrita, si s’escau, el 2019.

 

La proposta de candidatura, segons els requisits de la UNESCO, justifica el seu valor universal excepcional segons els criteris V i VI establerts per la Convenció. És a dir, per ser «un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible», i per «estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional».
 
Comentaris
roser
Aquesta notícia no es correspon a la realitat que s'explica a la nota de premsa. Les candidatures es presenten un any per a ser inscrites a la LLista del Patrimoni Mundial l'any de després. Per tant, les que seran inscrites el 2018, han estat presentades el 2017. I enlloc de la nota es diu el que diu el titular i una bona part de l'article. Llàstima que les presses comportin inexactituds d'aquesta mena.

envia el comentari