Jané i Ruiz fan un «pas al costat» a 80 dies del referèndum del primer d'octubre

El Govern es queda sense cap conseller del Camp de Tarragona
El govern català, remodelat pel president Puigdemont. | ACN

 

El govern de la Generalitat de Catalunya es queda sense consellers del Camp de Tarragona: Jordi Jané plega com a conseller d'Interior i Meritxell Ruiz deixa de ser la consellera d'Ensenyament. Els canvis se sumen a la sortida de Neus Munté, fins ara consellera de la Presidència, que podria comportar la marxa del també tarragoní Quim Nin —alcalde d'Albinyana i exdelegat del govern al Camp de Tarragona—, el seu segon al departament. El fins ara secretari del govern, Joan Vidal de Ciurana, també posa punt final a les seves responsabilitats. El president Puigdemont ha fet públics aquest divendres, 14 de juliol, una sèrie de canvis a l'executiu català després d'haver obert dijous una ronda de reunions amb tots els consellers del PDECat que formaven part de l'executiu i ha afirmat que Jané i Ruiz han decidit fer «un pas al costat» a escassos vuitanta dies del referèndum de l'1 d'octubre.


Segons ha anunciat el govern, Jordi Turull serà el nou conseller de la Presidència i portaveu del govern, mentre que Joaquim Forn, fins ara regidor del PDECat a l'Ajuntament de Barcelona, es queda la cartera d'Interior. La independent Clara Ponsatí és la nova consellera d'Ensenyament i Víctor Cullell assumirà la responsabilitat del secretari del Govern.

 

Puigdemont havia confirmat aquesta setmana la seva voluntat de reorganitzar les funcions del referèndum i concentrar-les en una sola persona. Uns canvis que inicialment semblava que s’havien de limitar a una reassignació de competències però que han acabat amb una remodelació més profunda de l’executiu. Al llarg d'aquest dijous, aprofitant el ple del Parlament, el president es va trobar de manera individual amb els consellers del PDECat per verificar el seu compromís amb l'1-O i sondejar-los sobre si podria comptar fins al final amb la seva confiança. El president de la Generalitat sortia del Parlament vora les set de la tarda de dijous i mantenia a la nit una reunió amb Artur Mas i Marta Pascal per acabar de definir els canvis, que tan sols afecten consellers del seu partit.

 

Jordi Jané, dos anys de conseller amb un immens bagatge al Congrés

 

Jordi Jané, fins avui conseller d'Interior. | ACN

 

Va ser a la sortida d'Unió del govern d'Artur Mas, el juny de 2015, quan Jordi Jané (l'Arboç, 1963) va incorporar-se al govern de Catalunya. Prenent el relleu de Ramon Espadaler, Jané —casat i pare de dos fills— abandonava la seva acta de diputat a Madrid, on era el vicepresident quart de la mesa del Congrés des de 2008, en una cambra on va exercir com a diputat des de 1999. En aquesta etapa, Jordi Jané va ser el portaveu adjunt del Grup Parlamentari Català (Convergència i Unió) en l'època del darrer govern d'Aznar i el primer de Zapatero (2000-2008); va ser escollit com a primer president de la Comissió de Seguretat Viària i Prevenció d'Accidents de Trànsit del Congrés dels Diputats (2004-2008) i va formar part de les comissions d'Investigació de Gescartera i de l'11-M al Congrés dels Diputats.

 

Jané, a més, va exercir de portaveu a les comissions d'Interior, Justícia, Constitucional, Administracions Públiques, Ciència i Tecnologia, Foment, Pressupostos i va formar part de la Ponència de Seguiment de les Activitats del Consell de Seguretat Nuclear i de la Subcomissió sobre política de subvencions del Ministeri d'Indústria. Jané posa avui el punt final a divuit anys consecutius de responsabilitats polítiques després de dos anys molt intensos a la conselleria d'Interior.


Meritxell Ruiz, la discreció per bandera

 

Meritxell Ruiz, fins avui consellera d'Ensenyament. | ACN

 

Meritxell Ruiz (Reus, 1978) també abandona el govern de la Generalitat de Catalunya. Preocupada per la seva situació personal davant les possibles conseqüències jurídiques per la convocatòria del referèndum, segons han apuntat alguns mitjans, Puigdemont ha decidit la seva destitució després d'un any i mig al govern, on va entrar substituint Irene Rigau, que havia estat la consellera d'aquest ram amb Mas a la presidència. De perfil discret, Ruiz ja havia estat la directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa al Departament durant l'etapa Rigau. Anteriorment, havia estat diputada per Convergència i Unió entre els anys 2006 i 2010.

 

Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Rovira i Virgili, Ruiz havia tingut una vida social i política molt activa a la ciutat de Reus: havia format part del Consell de Joves i del Consell General de l'Institut Municipal d'Acció Cultural de l'Ajuntament, havia estat directiva del Centre de Promoció Juvenil i de la Dona de Reus, havia estat a la Fundació Pont i Gol el 2003 i era membre de l'Esbart Dansaire de l'Orfeó Reusenc.Comentaris
Fora els melindrosos
El president ha fet bé. Sabíem seria dur i tortuós, i ara més que mai tots hem de tindre valor, fora els porucs i endavant.
Malparit
La Ruiz es pensava que cobrir tres quotes la feien imprescindible, Ex-Unió, Tarragona i Dona.
Ganxet
Pellicer ja té succesor com a candidata a Alcalde, la veritat hi ha regidors/es millors que la ex-consellera.
Emprenyat
Perquè després es digui que no hi ha centralisme a Catalunya. Tarragona, l'abandona en tot. Colla de pallassos que només pensen en omplir les butxaques.

envia el comentari