No votar

Aquest divendres ha començat la campanya electoral del 26-J. Els candidats —a Tarragona, tots homes altre cop— ja comencen a demanar-nos el vot. Potser no de manera tan descarada, potser més dissimulada: saben que en un cicle polític tan inestable la confiança en la seva paraula minva cada vegada més. Mig esporuguits reconeixen que l'opció de «no votar» cada cop és més legítima.

 

El 26-J guanyarà l'abstenció. L'abstenció guanya sempre, ningú en parla, però guanya sempre. Ningú en parla perquè ningú n'ha fet campanya durant els quinze dies anteriors, ni tampoc obtenen escons per anar sortint als telediaris. L'abstenció és un partit molt heterogeni: uns hi opten per la platja, d'altres per la mandra, els de més enllà perquè no creuen en la política i així anar seguint. L'abstenció, certament, facilita que el partit més votat obtingui més representació percentual. Però també fa que, segons com, al final del dia, et quedis més a gust: al cap i a la fi, quan surtin notícies com aquesta no et recorrerà el remordiment d'haver-hi col·laborat.

 

Fer campanya per «no votar» està mal vist. Els arguments del cunyadisme il·lustrat ens diuen que si no hi anem ells tornen, que no ens podrem queixar o que, per molt independentistes que siguem, encara seguim a Espanya i, per tant, de nosaltres també depèn de la situació que acabem vivint.

 

Aquests mesos, però, s'ha demostrat que això d'anar a votar, en realitat, està molt sobrevalorat. Amb o sense vots no hi ha hagut govern. Amb o sense vots els que prometien un canvi profund han seguit fent el que feien els altres. Amb o sense vots les inversions al territori, la creació d'ocupació, o la capacitat de decidir col·lectivament el futur del nostre país segueix tan aturat com la cinquena part de la població. Per tant, potser les formes de participació política marcades han deixat de ser efectives, si ho van ser en algun moment, i potser, només potser, cal canviar de paradigma, passar de pantalla i saltar la tanca.

 

Josep M. Llauradó, responsable de TarragonaDiari.cat
Comentaris

envia el comentari