Tàrraco Morta

No ha passat ni un dia des de l'acabament de Tàrraco Viva, el festival de divulgació històrica de l'època romana a Tarragona, que ja hem tornat a tocar de peus a terra. Resulta que, tal com denunciava el grup municipal de la CUP, hi ha una part de Roma que no està en condicions òptimes. Ho va detectar el 2010 el fiscal de medi ambient de Tarragona i des de fa mesos manté una investigació oberta, especialment pel que fa a la necròpolis. És curiós, però, que la crítica per la imatge negativa que es pot generar del festival s'hagi centrat en el nom de la campanya de denúncia, «Tàrraco Morta», i no pas en la notícia apareguda aquest dilluns.

 

L'Ajuntament s'espolsa les responsabilitats d'aquells monuments que no són de la seva titularitat, tal com fa amb les vies, terrenys, parcs, equipaments i un llarg etcètera d'elements paisatgístics o arquitectònics que romanen pràcticament abandonats. La Tàrraco Morta no és el nom «desafortunat» d'una campanya d'un determinat partit polític, és la realitat d'una ciutat que mai s'ha acabat de creure el patrimoni de què disposa ni tampoc la seva utilitat a nivell social i econòmic. La indignació dels ciutadans en veure, per exemple, la font monumental dels Jardins Vapor com a simple espai per al botellón, hauria de fer exigir responsabilitats a les institucions.

 

Desconec si també passa ara, però de petit a casa de les restes romanes en dèiem ruïnes. Totes dues paraules poden semblar sinònims, però la connotació crec que és bastant evident. Al cap i a la fi, tot i el treball titànic que es pugui fer per part de molts voluntaris i treballadors per tirar endavant Tàrraco Viva, els tarragonins seguim veient una Tàrraco Morta, que està allà, més per molestar que per sentir-nos-la nostra.

 

I és que de sobte les generacions anteriors van veure com espais que havien estat parcs, com ara el Fòrum de la Colònia o el parc de les Granotes, s'han reservat als turistes mitjançant tanques —o per a qui paga la quantitat estipulada i deixa fora fins i tot els nostres visitants—. Sí, alguns s'han restaurat, però al final les restes romanes han esdevingut un problema per al ciutadà i no s'ha venut mai com una oportunitat ni com un lloc de trobada. Així, qui pot ressuscitar aquesta Tàrraco Morta?

 

Josep M. Llauradó, responsable de TarragonaDiari.cat
Comentaris

envia el comentari