Ciclistes, no tempteu la sort

Periòdicament ens arriben desgraciades informacions sobre accidents que pateixen ciclistes per culpa de les temeritats de conductors irresponsables. Són unes quantes les vides que ja s’han perdut per situacions intolerables, moltes d’elles relacionades també amb el consum d’alcohol o l’excés de velocitat. Lamentablement, són situacions que sembla que no vagin a la baixa, i probablement també pugui tenir relació amb l’augment de ciclistes a les carreteres. Tal com passa amb el boom d’anar a córrer o fer maratons, el nombre de ciclistes que es poden trobar circulant, especialment els caps de setmana, també sembla haver crescut.

 

Tot i que la gran majoria dels accidents en què estan involucrats ciclistes i automòbils són causats per la irresponsabilitat d’aquests últims, potser també cal no temptar la sort per part dels primers, i seguir fil per randa les normes de seguretat i els senyals de trànsit. Si els metges recomanen als corredors novells que es facin proves per veure que no tinguin cap problema cardíac que els pugui comportar problemes greus, també caldria dir als ciclistes no habituals que, no per anar amb bicicleta, estant exempts de complir les normes de circulació. Les últimes setmanes he pogut veure personalment diversos exemples d’aquesta irresponsabilitat dels ciclistes.

 

En un dels casos, un grupet de cinc o sis ciclistes, d’edat força avançada ja, es van saltar sense cap problema un cediu el pas sense fer cas dels cotxes que venien per la via principal. Sort que aquests anaven a poc a poc i van acabar fent ells la parada per deixar passar els ciclistes. Tampoc s’acaba d’entendre que es trobin grups de ciclistes circulant per l’N-340 a ple estiu, quan la via està saturada completament. Ho deuen saber que és una de les que té una sinistralitat més alta, oi?

 

També els vianants paguen a vegades aquesta despreocupació dels ciclistes. Una noia que travessava amb un cotxet un pas de zebra va haver de parar a la meitat perquè el grup que venia no tenia cap intenció de parar davant el pas de zebra. La noia va haver d’esperar a mig pas de zebra que passés tot el grup. Cal una mica de sentit comú. Ja és prou perillós circular amb bicicleta quan es respecten les normes, com per fer-ho sense respectar-les.

 

Marc Guitart, responsable del BaixPenedèsDiari.cat

 
Comentaris

envia el comentari