Vandalisme per llei

Aquest dijous van tornar a cremar contenidors a Reus. No, no en vam fer notícia, perquè potser malauradament ja no ho és. En el que portem de setmana només a la capital del Baix Camp ja han estat cremats gairebé una desena de contenidors, i durant l'any ja he perdut el compte. No és un problema nou a la ciutat de Reus, i és que la crema de contenidors és un dels tipus de vandalisme que provoca més despesa a l'Ajuntament. Si reemplaçar cada contenidor costa uns 1.500 euros i només en un episodi que hi va haver durant la Setmana Santa se'n van cremar quinze, feu vosaltres mateixos els càlculs.

 

Moltes persones apunten a l'ineficàcia policial, però s'equivoquen a l'hora d'assenyalar. La culpa no és de la policia, és dels vàndals, i amb vàndal em refereixo no només a les persones que veuen en la crema de contenidors un entreteniment, sinó en aquell que trenca un banc, llença un xiclet a terra o doblega una senyal de trànsit un dissabte a la nit fruit de l'adrenalina que li ha aportat algun tipus de substància.

 

La policia sap qui són aquests vàndals. Els tenen controlats, però la llei impedeix que paguin pels seus actes. En Guillem Ramos-Salvat ho explicava molt bé fa unes setmanes en aquest article: els enxampen, els identifiquen i després són posats en llibertat sistemàticament. No s'hi pot fer res. I mentrestant qui va pagant, literalment, els plats trencats són els ciutadans, els agradi cremar contenidors o no. El vandalisme dels piròmans és evident, però el de la llei és invisible i molts cops igual d'agressiu.

 

Laia Solanellas, cap de redacció de delCamp.cat
Comentaris

envia el comentari