92 quilòmetres només per a uns quants

La Costa Daurada és un dels grans tresors que tenim al Camp de Tarragona. Si sabem on anar, trobem platges idíl·liques que ben poc tenen a envejar als paradisos que veiem sovint en fotografies que ens il·lustren com són diverses illes. Cales i racons de tots els tipus d'arena, amb roques, espais per a persones que prefereixen banyar-se i prendre el sol sense res que els deixi marca, platges massificades, platges solitàries i allunyades del turisme... Platges per a tots els gustos i per a tothom. O potser no.

 

En total són uns 92 quilòmetres de platja, però si compartiu la vostra vida amb un gos i voleu anar amb ell a la platja —sigui l'hora que sigui— us haureu de conformar amb 160 metres de sorra ubicats a Cambrils. Durant els mesos d'hivern, és a dir, els de temporada baixa, podreu ampliar el vostre radi d'acció anant a passejar a altres indrets com les platges de Tarragona per exemple, però quan comença la campanya d'estiu els vostres drets i els dels vostres animals s'esvaeixen si no us voleu exposar a rebre una multa.

 

Blindar la bandera blava sol ser l'argument oficial més emprat per instaurar any rere any la prohibició d'anar a la platja amb gossos. Els d'argument simple opten normalment per treure el fantasma de la brutícia a relluir, com si els milers de turistes que trepitgen les nostres platges fossin l'exemple a seguir pel que fa la polidesa i el savoir faire, no només a la sorra sinó també a l'aigua, on endinsar-se al mar és tota una experiència en què mai saps què et trobaràs.

 

Realment trobeu normal que amb 92 quilòmetres de costa només hi hagi 120 metres d'espai per a les persones —que no són poques— que volen anar a passejar, passar el dia o a prendre el sol amb els seus animals? La platja és un espai comú creat normalment de forma natural, el qual s'arranja amb els impostos de tots nosaltres. Per què uns han de tenir més drets al seu ús que no pas els altres? Una normativa que reguli l'ús de les platges, amb espais adequats i tancats especialment per a gossos seria molt ben rebuda i celebrada, i demostraria un nivell de civilització i convivència molt més elevat. Hauria d'anar sent hora que aquests espais poguessin ser usats per tots, al cap i a la fi la creació dels primers pipi-cans també era l'anunci gairebé de l'apocalipsi i actualment és l'espai més natural del món en una ciutat moderna i pensada per a tots els ciutadans. Per què no pensar també amb els usuaris amb gossos a les platges? La sanció no és mai la resposta més adequada. 

 

Laia Solanellas, cap de redacció de delCamp.cat
Comentaris

envia el comentari