Miss Trapezi

Aquesta és la història d'una trapezista finlandesa i miss. Així presentava la premsa local a Salima Peippo amb un titular tendenciós l'any 2012: «Reus fitxa una artista i excandidata finlandesa a Miss Món com a professora del nou batxillerat del circ». Venia amb un encàrrec de l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, que havien acordat crear una nova oferta de Batxillerat de les Arts del Circ i del Gest a la ciutat. Aquesta nova especialitat s'havia d'oferir dins el Batxillerat en la Modalitat de les Arts – Via Arts Escèniques de l'Institut Gabriel Ferrater de Reus a partir del curs 2012-2013. L'artista internacional impartiria els continguts de la matèria optativa Arts del Circ. Semblava que no s'hi podria resistir ningú a un projecte tal, però, ves per on, no va tirar endavant.


Vaig anar a conèixer Salima Peippo a Vila-Seca. Havia obert una escola, en una nau al polígon. Vaig ser alumna seva un parell o tres d'anys. També hi vaig portar alumnes meus, quan vaig ajudar a crear el batxillerat artístic de l'institut on treballo. Ella llavors compaginava les classes a la seva escola amb les que donava al Giny. Un altre projecte que tampoc va anar del tot bé.
A finals del 2013 s'obria un espai, el Giny, que havia de servir per oferir, ara sí, una formació en circ fora d'un institut de secundària i de batxillerat. Les previsions eren tan bones que fins i tot s'anunciava un any després un conveni per al curs 2015-2016 amb l'Institut del Teatre, que tindria la primera seu fora de les comarques de Barcelona. Les sol·licituds de matrícula van ser tan importants que es preveia que no n'hi hauria prou amb aquelles instal·lacions a l'antiga Bernat Calbó i que fóra necessària una ampliació o un trasllat a l'edifici del Vapor Vell. L'any 2016 ja no hi havia activitat formativa al Giny. I finalment aquest passat mes de febrer s'anunciava el tancament definitiu. L'equipament ja no s'utilitzaria més per a la formació de circ a Reus però sí que tindria un ús social i solidari.


Avui en dia només es pot estudiar circ de manera professional a Catalunya al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel a Barcelona, amb una titulació pròpia en Animació i en Arts del Circ. Aquí al Camp de Tarragona hi havia un projecte de crear una formació en circ avalada pel Departament d'Ensenyament. Només calia trobar un Institut de Secundària que hi cregués de veritat. Després que el Cirque du Soleil anunciés la seva estada a Port Aventura, semblava que el projecte tornava a tenir vigor. Però ni així.


Prou feina va tenir per cobrar les classes, la meva amiga trapezista. Aquesta setmana he sabut que se'n va. He passat per l'escola. Feia més d'un any que no ens vèiem. Ens hem desitjat sort, hem comentat com havien crescut els nostres fills. S'emporta una filla de quatre anys i un marit català. Se'n torna a Finlàndia. Traspassa l'escola. Em regala unes teles per la meva filla, perquè practiquem a casa. A les seves classes he après bàsicament humilitat i m'he despullat de molts prejudicis. Amb les teles em feia un embolic, quan vaig aconseguir pujar al trapezi, tenia vertigen i la barra horitzontal se'm donava molt millor que la vertical. El millor que podia fer era tornar en exclusiva a les meves classes de grec i llatí, que era pel que havia estat formada i deixar la meva formació amateur en dansa i teatre per l'àmbit privat o en mans de professionals de debò. Gràcies a la seva escola hem pogut aprendre que la barra americana és un esport duríssim i que requereix molta tècnica, com pujar a un trapezi. Gràcies a ella i al seu marit i al planter de l'escola, Tarragona serà la seu del campionat Internacional de Pole Fitness aquest proper juliol.


A Finlàndia el circ és cultura, de veritat, no d'un cap de setmana. La formació i l'educació també ho són. Però ja se sap, Finlàndia és Finlàndia. I qui voldria que el seu fill fos trapezista i la seva filla pallassa o malabarista? A l'hora de la veritat per molt que en alguna escola elitista del Camp s'estudiï xinès i circ, tots volem que els nostres fills estudiïn a la universitat i tinguin un ofici i un benefici a l'ús.

 

Segons el diccionari Alcover Moll, a Reus la paraula giny és sinònim de gest, d'un moviment de braç o de qualsevol altre membre del cos. Un gest bonic seria valorar el circ per se, no com a mitjà. A tots ens agrada el circ, però a ningú li agrada ser un mitjà per aconseguir una altra cosa. Les coses i les persones cal valorar-les pel que són. Per sort o per desgràcia, Catalunya no és Finlàndia. Però a tot arreu la professionalització en qualsevol àmbit és bàsica i dignifica l'ofici. Aquí, de moment, cada vegada els professionals de l'educació estan menys especialitzats i els de la cultura més mal pagats i condemnats a malviure. Qui sap si a la pròxima edició del Trapezi tindrem la sort de veure la meva amiga trapezista, convidada com moltes altres companyies estrangeres a actuar a la Fira del Circ de Catalunya, i podrem admirar els seus ginys i la seva bellesa nòrdica.

 
Comentaris

envia el comentari