Una Fira d'esquena a la seva localitat

Fa uns 20 anys que omplio articles d'opinió amb més o menys encert i cada any un cop o altre he parlat de la Fira del Vendrell. Per algun motiu o altre aquest tema sempre ha sortit en aquesta secció del diari amb l'única diferència que abans era en paper i ara és digital, però el tema està aquí. 

 

En els darrers anys hem vist com el seu apartat multisectorial s'ha anat reduint, per tant, la Rambla s'ha hagut d'anar omplint amb altres propostes per no quedar buida. Ara tota la història de menjar que se celebrava a la plaça de la Sardana es situa a la part superior d'aquest passeig vendrellenc. Fa un parell d'anys que hi ha hagut aquest canvi. En aquest nou emplaçament, pel que he vist, hi ha moments que són molt angoixants en certes hores de la vesprada quan s'hi aplega un nombre considerable de persones. Sí que s'hi percep clarament el caliu, però hi ha moments que és massa la gernació que navega per aquesta zona. 

 

Aquí, no ens enganyem, el que atrau són els temes de menjar i beure, com a molts altres indrets de l'univers. Si tu hi poses ceràmica, són poques les persones que s'hi donen cita i has de recórrer als clàssics per omplir l'esdeveniment. Però la distribució s'ha de fer amb seny. Els responsables de la Fira haurien d'arriscar-se i ubicar la secció de beguda i menjar en un lloc més ampli perquè tothom tindria més àmbits per moure's. Un lloc ideal seria el tram del Dr. Robert, que ha quedat com una espècie d'illa de vianants encara per acabar d'identificar, i sinó directament a la plaça de la Sardana, com tants anys ha estat. 

 

La gent que té previst contractar assegurances, comprar paelles i matalassos, entre d'altres, hi anirà igual. Tothom estarà més a gust en el seu territori i no ens cal que concentrar la gent a la Rambla hagin de posar la part gastronòmica al final. No cal que dissimulem el que no és perquè la part no gastronòmica de la Fira cada cop té menys expositors dels tradicionals i cada any hem de treure de la màniga noves propostes per anar omplint estands. Aquest any toca eficiència energètica. Doncs d'una vegada per totes, siguem valents, fem una fira d'eficiència energètica o d'oficis tradicionals i no posem una miqueta de tot perquè tothom trobi el seu.

 

Cada dia són menys els comerços vendrellencs que hi participen perquè la despesa és massa alta i el risc de fer les paus amb la inversió, tot i fer bon temps, és massa arriscat. Adaptem-nos a les noves realitats i fem una mostra destinada als del Vendrell i busquem propostes més econòmiques que no pas aquestes que estan molt per sobre de la realitat d'un comerç que sembla que no passa ni de bon tros pel seu millor moment. El CIT està sense junta. La situació econòmica no es veu molt alegre per la majoria de comerços del centre. Fem una mostra del Vendrell i per al Vendrell i no pas per a les coques de Perafita que ja deu tenir la seva. 

 

Veig que no volen aprendre la lliçó. La covardia als canvis no porta enlloc i la xapa i pintura que ens volen prendre ja ha caducat fa dies. Es van provant cosetes, però ningú té el valor de fer una proposta global amb cara i ulls que trenqui amb un passat. Sembla un pati d'escola on cada aula tingui el seu metre quadrat per fer de les seves, però sense una visió global amb un fil conductor. El problema en el fons no és si la Fira rutlla o no rutlla, perquè segons els organitzadors cada cop anem a més. Suposo que ben aviat ens deuran donar algun reconeixement internacional d'aquestes que es reparteixen entre els amics per tapar mancances quan marca el guió. 

 

Si aquesta Fira la posessin en un lloc allunyat del centre del Vendrell, passaria sense pena ni glòria, però resulta que en una localitat com el Vendrell amb un problema greu de places de pàrquing, durant una quinzena de dies anar a una zona cèntrica en cotxe és tota una gesta. Igual que a la zona escolar, perquè les atraccions estan en aquell pàrquing que utilitzen molts estudiants i esportistes. Llavors al final, acabes aconseguint l'efecte contrari, que la gent toqui el dos a altres pobles perquè aquí al Vendrell en aquestes dues setmanes val més no acostar-s-hi perquè és complicat aparcar i en especial els tres de fira quan l'estacionament del Pèlag està ocupat per la mostra de cotxes. El tema de vehicles s'hauria de fer en un tram de l'N-340 al seu pas pel centre. Deixaríem un espai per estacionar ben ampli com és la zona del Puig. 

 

Avui en dia és molt més atractiu el 'shopping night' o la nit del mercat, espero que es torni a fer. La Fira del Vendrell està feta d'esquena a la gent del Vendrell. Cada edició registra menys visitants perquè és igual com cada any amb algun petit apunt per donar un titular sense més transcendència. Ja som grandets i espero que algun dia el Vendrell tingui una mostra per la gent del Vendrell perquè aquí tenim coques molt més bones que a Perafita. Hem de treballar les fires temàtiques, no aquest calaix de sastre on hi posem de tot i on el forà té més pes que la gent de la vila.
Comentaris

envia el comentari