La xenofòbia no té justificació

Avui a delCamp.cat hem publicat l'entrevista que fa uns dies vaig poder realitzar a Adam Pereira. És un noi uruguaià, resident a Tarragona i musulmà convers. Va ser a través d'un 'iftar' —o trencament del dejuni— públic, organitzat per la mesquita de Reus, que vaig descobrir els seus vídeos. Una persona que parla sense embuts de temàtiques que preocupen a la població amb un punt de vista que no és comú i que m'atreviria, fins i tot, a qualificar de polèmic.

És ell en concret qui em va sembla interessant. Parlar amb persones d'altres cultures sempre és positiu, i no vaig dubtar-ho ni un segon. Ara sí, les seves paraules són, simplement això, seves. Ell no és cap mostra de la ideologia de tots els conversos ni, molt menys, de tots els qui creuen en el que diu l'Alcorà. La nostra feina no és res més que això, donar veu a algú que conviu amb la resta i que no s'ha d'amagar. Un mitjà de comunicació és un altaveu de tothom.

Alguns ho han mal interpretat, no és polèmica el que buscàvem amb l'article. I d'altres, encara pitjor, han generalitzat i han convertit les seves declaracions en una idea pròpia de tota la comunitat musulmana. Que la ideologia d'una persona concreta no ens serveixi de justificació per proclamar la xenofòbia o la islamofòbia sense vergonya.

No, no vull donar la meva opinió respecte a les dures afirmacions d'Adam sobre la dona, ja ho vaig fer saber a ell directament. Però a mi personalment, em dol que les seves paraules s'usin per atacar una religió que, ens agradi més o menys, mou milions de persones i que mereix el mateix respecte que qualsevol altre. I si no, analitzeu la catòlica, l'església i tot el que l'envolta.

 

Carla Bergadà, responsable de ReusDiari.cat.
Comentaris
XF
Doncs sí que caldria un posicionament de la periodista i del diari sobre les dues afirmacions que fa sobre les dones. L'ambigüitat o el silenci en aquests temes té més elements de complicitat que d'imparcialitat. Imparcialitat en tot cas inacceptable, quan es tracta d'afirmacions que poden atemptar contra els drets humans.
Manel
Trobo que per intentar evitar la polèmica, el titular de la notícia està molt ben triat... potser cal una mica de reflexió sobre la praxi periodistica, també, no? Segur que va dir coses més interessants que el que diu el titular, per quin motiu atiar les brases? I un cop fet, perquè sortir a apuntar als altres dient que s'ha malinterpretat i generalitzat... si els deixeu la pilota davant la línia de gol, el mes normal es que la gent remati...

envia el comentari